Доступність посилання

ТОП новини

Допомога МВФ Греції стане ознакою безсилля «єврозони» – експерти


Брюссель – У п’ятницю завершився саміт лідерів ЄС, головним досягненням якого стала угода щодо порятунку Греції від банкрутства. Компромісне рішення про надання їй позики країнами-партнерами та Міжнародним валютним фондом на всі голоси вихвалювали чільники євроустанов. Проте, економічні експерти вже заявляють, що успішною цю франко-німецьку ініціативу називати ще надто рано. «Звертання до МВФ по допомогу стане доказом безсилля та ненадійності єдиної європейської грошової одиниці», – кажуть вони.

Після тривалих дебатів лідери розвинених європейських країн врешті-решт підписалися під планом допомоги потопаючій економіці Греції, що тягне на дно всю зону євро.

«Це – механізм, де з одного боку буде задіяний Міжнародний валютний фонд, а з іншого – двосторонні позики, які надходитимуть від країн-членів єврозони. При цьому, зазначу, що більша частка фінансування буде європейською, – пояснив суть цієї угоди президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей.

Монетарний союз «штучний та нестабільний» – експерт

Як відомо, до Міжнародного валютного фонду звертаються країни, в яких немає іншого виходу аби врятувати свою економіку. Залучення цієї міжнародної установи до владнання «грецької трагедії» відстояла канцлер Німеччини Анґела Меркель. Насамперед, для зменшення фінансових витрат самих країн єврозони. Після підписання компромісного плану, пані Меркель не приховувала своєї радості.

«Я дуже задоволена вчорашнім компромісом, – каже лідер Німеччини. – Гадаю, Європа підтвердила свою здатність діяти у головних питаннях, водночас, працюючи над забезпеченням стабільності євро та демонструючи солідарність із країною, яка переживає труднощі. Для нас всіх важливо, аби стабільність нашої спільної валюти, що стала настільки успішною для свободи та єднання, тривала. Саме тому вчора для євро був дуже важливий день».

Проте, можливе втручання МВФ у справи однієї з країн єврозони – це ще й доказ того, що цей монетарний союз – штучний та нестабільний, – зазначив у інтерв’ю Радіо Свобода брюссельський економічний експерт Деніел Ґрос.

Тривогу з огляду на рішення європейських лідерів висловлює і голова Центрального банку Євросоюзу Жан-Клод Тріше. Вже саму ідею залучення Міжнародного валютного фонду до справ європейського монетарного союзу він називає «дуже поганою».

Позитивні сторони франко-німецького плану

Разом з тим, позитивним елементом плану спільного порятунку економіки греків є зменшення напруги в самій європейській співдружності. Як зазначають аналітики, такою розділеною, як протягом останніх декількох тижнів, Європа бувала дуже рідко. Доходило навіть до брутальних заяв. Німецькі депутати нещодавно заявили Афінам: «продайте ваші острови та Акрополь, аби сплатити борги». Тим часом, у відповідь грецькі міністри зауважували: «спочатку відшкодуйте нам золото, що було викрадене Гітлером».

Навіть між Берліном та Парижем останніми днями панувала напруга через розбіжності в економіко-політичних поглядах. Спокій відновився після того, як вчора пізно ввечері Ніколя Саркозі та Анґела Меркель провели двогодинні консультації віч-на-віч у будівлі Ради Євросоюзу.

Нині аналітики зауважують, що позитивною стороною «грецької кризи» є те, що вона спонукає Євросоюз пришвидшити створення централізованого економічного уряду, який стоятиме на варті стабільності єдиної європейської валюти. Основні обриси цього уряду мають бути сформовані вже до кінця цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG