Доступність посилання

ТОП новини

Першу спробу відправити Табачника у відставку опозиція провалила


Під час засідання Верхоної Ради 30 березня 2010 року
Під час засідання Верхоної Ради 30 березня 2010 року

Київ – Парламентській опозиції не вдалося відправити у відставку міністра освіти й науки Дмитра Табачника – забракло голосів. Попри неоднозначні оцінки його заяв та дій, коаліція продемонструвала монолітність своїх лав, не давши за відставку міністра жодного голосу. Проте опозиціонери мають намір і надалі вимагати відставки одіозного міністра.

З ініціативою відставки міністра освіти виступив голова депутатської групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. Він закинув Дмитрові Табачнику не лише висловлювання, що принижують гідність українців, але й повернення корупції в систему освіти.

«Коли міністр освіти і науки України говорить, що більше п’яти мільйонів українців, які живуть у Галичині, це не українці, люди по-суті другого сорту, які лише вчора, цитую його, навчилися мити руки, – то виникає питання, яку культуру, яке виховання і яку національну гідність Дмитро Табачник несе?!» – обурювався В’ячеслав Кириленко.

Вимогу про відставку міністра освіти підтримала фракція БЮТ. Депутат-б'ютівець Володимир Яворівський закликав регіоналів виправити помилку, яку вони зробили, призначивши Дмитра Табачника.

«У нормальній країні людина з таким хвостом і з такими реп’яхами, очевидно, і близько не була б допущена до посади міністра. Я вже не кажу про його політичні погляди!» – не вгавав Володимир Яворівський.

Регіонали не вдоволені регіональним плюралізмом

Натомість депутат-«регіонал» Валерій Бондик заявив, що саме Табачник став на заваді корупції і веде українську освіту до європейських стандартів. «Схаменіться, бо ви знаєте, що на Сході України одні студенти – за одного міністра, на Заході – за іншого. Так не повинно бути», – закликав регіонал.

За відставку міністра проголосували 202 депутати за мінімально необхідної кількості у 226 голосів. Вже після голосування заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін визнав: опозиціонери від самого початку знали, що голосів у них не вистачить. «Але,– зізнався він журналістам, – щоб вашу увагу до цього факту привернути, а також увагу суспільства, ми це зробили як сигнальну спробу розглянути це питання».

Депутати від коаліції визнавали в кулуарах: вони не думали, що призначення Табачника призведе до таких ускладнень. Проте зараз поступатися не збираються, оскільки це стало б проявом слабкості коаліції.

Табачник не єдиний регіонал-галичанофоб

Що ж до однопартійців міністра освіти, то регіонали налаштовані по-різному. Депутат Леонід Кожара каже, що треба розділяти заяви Табачника-політика і його дії на посаді.

«Зрозуміло, що в політика Табачника були досить різкі висловлювання, – коментує Леонід Кожара ситуацію. – Але конституційно питання формування уряду – це питання діючої коаліції. Тому опозиція може нам давати якісь поради, але без коаліції це питання не вирішиться. І голосування сьогодні це й показало».

Натомість голова федерації профспілок, депутат-регіонал Василь Хара вважає прийнятними навіть закиди Дмитра Табачника на адресу галичан. За його словами, «не треба догоджати – тим більше, галичанам, які стільки шкоди завдали країні».

Тим часом, міністр освіти скасував наказ про обов’язковий зовнішній моніторинг знань учнів невипускних класів середніх шкіл. Свій наказ Дмитро Табачник пояснив бажанням уникнути перевантаження школярів. Експерти в галузі освіти розцінюють цей крок як спробу сподобатися батькам учнів, аби ті менше переймалися успіхами своїх дітей. Проте таке рішення навряд чи сприятиме закріпленню здобутих знань, кажуть освітяни.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG