Доступність посилання

ТОП новини

Курдські партії Іраку єднаються і пропонують свого президента


Керівник Курдського автономного регіону Іраку заявив у суботу, що всі курдські блоки, які здобули місця в новому парламенті, погодилися висунути кандидатом на президента країни нинішнього голову держави, курда Джалала Талабані.

Як сказав Масуд Барзані після зустрічі з представниками курдських блоків у місті Арбілі, курдські партії також погодилися об’єднати свої позиції на переговорах із іншими іракськими політичними силами щодо створення нового уряду.

Президента в Іраку обирає Рада представників Іраку, фактичний парламент країни. Президент обирається двома третинами голосів на чотирирічний термін і може перебувати на посаді не більш як два терміни.

Нинішній президент Джалал Талабані, курд за національністю, був обраний на президента 2005 року ще тимчасовим парламентом. Але, коли пізніше того року набула чинності нова Конституція й за нею був обраний новий парламент, 2006 року Талабані був знову обраний на президентську посаду. Наразі не цілком ясно, чи врахується його перший рік за повноцінний перший термін, чи ж нинішній термін, що закінчується, вважатиметься першим за чинною Конституцією.

Рада представників Іраку є, за Конституцією, нижньою палатою парламенту, а фактично є й єдиною, бо верхня палата, Рада союзу, досі не створена.

Минулого місяця в Іраку пройшли чергові парламентські вибори, за результатами яких сформована нова Рада представників. За прогнозами, для створення нового уряду потребуватимуться тривалі й непрості коаліційні переговори.
XS
SM
MD
LG