Доступність посилання

ТОП новини

Труну з тілом польської першої леді привезли до Варшави


Жінка плаче біля трун покійного президента Леха Качиньського і його дружини Марії в президентському палаці у Варшаві, 13 квітня 2010 року
Жінка плаче біля трун покійного президента Леха Качиньського і його дружини Марії в президентському палаці у Варшаві, 13 квітня 2010 року

Варшава – У вівторок столиця Польщі захмареним небом та дощем зустріла труну з тілом Марії Качинської, дружини президента Леха Качинського, які загинули в авіакатастрофі неподалік російського Смоленська. У президентському палаці труну з останками Марії Качинської поставили поруч з труною президента. Президентське подружжя востаннє відвідують тисячі поляків. Обидві домовини знайдуть останнє пристановище у Кракові, у Вавельському замку серед тлінних останків польських королів.

У свідомості звичайного поляка Марія Качинська залишиться як «усміхнена перша леді». Пані Качинська була добрим ангелом, що оселився у президентському палаці. Утім, вона ніколи не ставала попереду президента, це підтверджує її авторитет як людини не честолюбної, зауважують мешканці Варшави.

«Я особисто намагаюся не втручатися у жодні серйозні справи, тому що моє призначення не в цьому. Я не повинна нікому ускладнювати життя. Я не повинна ані втручатися в чужі повноваження, ані оголошувати свої власні думки, тому, що я не президент, і не прем’єр-міністр», – сказала свого часу в одному з інтерв’ю Марія Качинська.

Повагу серед поляків пані Качинська викликала й тим, що вона пожертвувала своєю професійною кар’єрою економіста задля підтримки чоловіка на найвищій посаді, зазначають оглядачі.

Про себе та президента Марія Качинська говорила не раз критично, а часом навіть і з гіркотою. Так в інтерв’ю для одного з телеканалів Марія Качинська сказала, що в її повсякденному житті є такі хвилини, коли вона почувається дуже гордою. Та часом бувало прикро, коли Леха Качинського його опоненти недооцінювали. Це попри те, що президент робив багато добра та прагнув, щоб Польщу поважали, щоб у країні жили щасливі люди.

З огляду на таку життєву мудрість Марія Качинська користувалася надзвичайною популярністю серед поляків, а часом навіть була популярнішою в народі, ніж президент, кажуть оглядачі. Тому у вівторок по дорозі з аеропорту «Окенцє» труну з тілом першої леді квітами зустрічали тисячі варшав’ян.

У похованні візьмуть участь лідери низки країн

Після приїзду колони автомобілів до президентського палацу в місцевій каплиці за участю членів родини Качинських священнослужителі відправили заупокійну Службу Божу.

А він 14 години кожен бажаючий міг зайти до президентського палацу, щоб востаннє попрощатися з президентською парою та покласти квіти. «У разі потреби двері президентського палацу можуть залишатися відчинені цілодобово», – зазначив співробітник адміністрації президента Яцек Сасін.

У суботу на державному рівні відбудеться жалобна церемонія пам’яті жертв авіакатастрофи під Смоленськом. Про участь у жалобній церемонії, що проходитиме на головні площі Варшави заявили лідери низки країн світу, зокрема керівники Євросоюзу.

Поховання президентського подружжя, згідно з волею родини Леха та Марії Качинських, відбудеться у неділю в Кракові у підвалі каплиці, що в королівському замку Вавель, де поховані останки королів Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG