Доступність посилання

ТОП новини

Дилетанти у владі – загроза безпеці України


Львів – Понад 20 українських і західних експертів зібралися 15 квітня у Львові на міжнародний форум «Від безпеки України – до безпеки Європи. Виклики XXI сторіччя». Два дні поспіль провідні фахівці дискутують про політичну, військову, економічну, енергетичну безпеку України і Європи.

Безпека сьогодні є найгострішою проблемою України, заявив директор Інституту проблем безпеки, екс-голова СБУ, генерал Євген Марчук. Саме нові виклики та загрози безпеці Європи й України, зміна українського політичного керівництва, оголошення ним нової політики щодо євроатлантичної інтеграції, тобто курсу на позаблоковий статус держави – ці питання спонукали Раду із зовнішньої та безпекової політики спільно з Центром Разумкова обговорити роль України у системі європейської безпеки.

Нині безпеці України, за визначенням учасників Міжнародного форуму, передусім загрожує статус позаблокової країни. Адже нейтральна держава не має шансів на розвиток, це місце у так званій «сірій зоні», де зіштовхуватимуться інтереси інших і водночас не вирішуються власні. Статус позаблоковості України є вироком для держави і Євген Марчук навів приклад. Так фінансування сектору безпеки в Україні на людину в три рази менше, аніж у Росії і в 20 разів менше, аніж у країнах НАТО. До того ж, останнім часом у державах-сусідах України відбулося понад півсотні військових навчань.

На сьогодні українці почуваються у небезпеці, а країна перебуває у невизначеності. Тероризм, розповсюдження наркотиків, торгівля людьми, нелегальна міграція, критична демографічна ситуація, збідніння населення – найсерйозніші загрози безпеці України. За словами Євгена Марчука, досі не вирішені проблеми Криму, не цілком з’ясоване питання з Тузлою, а ще серйозною небезпекою є деградація державних інституцій.

«Серйозною небезпекою для національної безпеки внутрішнього характеру є нашестя дилетантів на «високопрофесійні посади», де концентруються глобальні і регіональні безпекові проблеми, і не тільки ці. Від ухвалення рішень цих дилетантів, багато залежить у житті людини і країни загалом», – наголошує Євген Марчук.

Україна має визначитись у своїх бажаннях

Європейський Союз зацікавлений у створенні зони безпеки в Україні, зазначив Президент Євроатлантичної асоціації Польщі Януш Онишкевич. А НАТО буде змушене враховувати інтереси як України, так і Росії. Януш Онишкевич в коментарі Радіо Свобода наголосив, що Україна мусить визначитись зі своїм курсом, чого вона хоче, і куди йде, бо в іншому випадку їй важко допомагати, а ще має стати надійним партнером Євросоюзу.

«Європейський Союз і НАТО не є тими структурами, які так шалено хочуть у свої лави нових членів. Вони не будуть нікого до себе тягнути силою і це має знати Україна. Польща 14 років працювала над тим, щоб увійти в ці інституції. Польща зараз має зміцнювати свою позицію у Європі, щоб її не просто слухали. А якщо з Польщею рахуватимуться, то вона зможе допомогти й Україні, як своєму стратегічному партнерові», – зазначає Януш Онишкевич.

Протистояти загрозам і викликам безпеці України можна передусім шляхом реформування економіки, соціальної сфери, державних інституцій, такою є думка фахівців. Вислідом розмов учасників Міжнародного форуму мають стати опрацьовані ними рекомендації щодо гарантій безпеки у Центрально-Східній Європі, які організатори форуму передадуть політикам країн ОБСЄ, зокрема і в Україні. Але чи матиме політичну волю українське керівництво реально протистояти небезпекам?
Наразі українські експерти разом із західними колегами осмислюють і розуміють загрозливий стан безпеці України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG