Доступність посилання

ТОП новини

ООН укладатиме правила польотів під час виверження вулкану


Прага – Міжнародна організація цивільної авіації, що працює під егідою ООН, розробить стандарти безпеки для польотів під час виверження вулканів. Небо над Європою було закрито майже тиждень внаслідок виверження вулкану в Ісландії. Нині польоти поволі відновлюються, а авіаційні компанії та пов’язані з ними представники інших галузей економіки, скаржаться на величезні збитки. Лунають звинувачення в тому, що державні служби безпеки вирішили перестрахуватись, хоча потреби скасовувати польоти не було.

До невдоволених голосів пасажирів, які були змушені провести кілька днів в очікуванні свого літака, нині долучилися і авіакомпанії, які через заборону польотів над Європою понесли колосальні збитки.

Міжнародна асоціація транспортної авіації випустила прес-реліз під назвою «Заходи щодо вулканів мають бути обдумані – уряди повинні керуватися фактами, а не теорією». Авіаперевізники звинувачують європейські уряди в непродуманих рішеннях, які призвели до того, що світова авіаційна індустрія понесла збитки в розмірі 250 мільйонів доларів на день.

Голова Асоціації Джовані Бісіньяні заявив, що європейські уряди, замість того, щоб розібратися конкретно в ситуації кожної країни, ухвалили загальні для всіх заходи. За словами Бісіньяні, це сталося «без обрахунку ризику, без консультацій, без координацій, без прояву лідерства».

«Ми маємо намір зібрати велику групу експертів»

У відповідь на критику, генеральний секретар Міжнародної організації цивільної авіації Раймонд Бенджамін заявив у стінах ООН, що робота над новими правилами має розпочатись найближчим часом. «Ми маємо намір зібрати велику групу експертів, котрі представляють комерційні авіалінії, виробників літаків та обладнання для літаків, державних установ та вчених для того, щоб розробити стандарти», – зазначає Бенджамін.

При цьому він не сказав, коли робота такої комісії буде завершена. Але аналітики вказують на те, що навіть після появи нових стандартів, кожна країна-член асоціації має право самостійно вирішувати, чи ухвалювати її для своєї авіації, чи ні.

Міжнародне агентство, що працює під егідою ООН, розташовано в канадському Монреалі і об’єднує 190 країн та має 9 станцій із моніторингу вулканічного пилу по всьому світу.

Державні служби, котрі контролюють безпеку польотів, говорять, що висока концентрація вулканічного попелу могла заблокувати роботу моторів літака. Так сталося у червні 1982 року, коли літак авіакомпанії British Airways, який летів із Австралії до Малайзії, потрапив до хмари вулканічного попелу. Мотори літака залишалися заблокованими протягом 15 хвилин. Тоді обійшлося без катастрофи, бо пілотам вдалося утримати літак у повітрі, і на нижчій висоті, де концентрація попелу була нижчою, мотори завелися знову.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG