Доступність посилання

ТОП новини

Вулкан влаштував повітряний хаос над Європою


Шлейф вулканічного попелу піднімається в атмосферу від кратера вулкану близько ісландського льодовика Ейяф’ятлаєкютл, 14 квітня 2010 року
Шлейф вулканічного попелу піднімається в атмосферу від кратера вулкану близько ісландського льодовика Ейяф’ятлаєкютл, 14 квітня 2010 року

Прага – Європейський повітряний простір практично закритий. Скасовано 17 тисяч авіарейсів. Сотні тисяч людей по всьому світі ночують в аеропортах і проклинають ісландський вулкан, ім’я якого майже ніхто не може вимовити.

Хмара вулканічного пилу, що здійнялася в повітря через виверження вулкану Ейяф’ятлаєкютл (Eyjafjallajökull) в Ісландії, покрила північну Європу. Її голим оком не видно, бо кружляє вона на висоті понад 4 кілометри.

Але від цього не зменшується її небезпека для реактивних літаків. Дрібні частки плавленого каменю й вулканічної пемзи, що діють як потужний абразив, здатні вивести з ладу двигуни й інші механізми літаків і навіть на великій швидкості зішкрябати до непрозорості вікна пілотських кабін.

Ця хмара покрила велику територію західної Європи. В деяких місцях, наприклад, в Ірландії та південній Британії, вона дещо вже розвіюється, але водночас вона ще й пересувається глибше в Європу, над Польщу та Чехію й далі.

Проблема хмари вулканічного пилу, яка помалу пересувається на схід і на південний схід, зачепила весь світ. Кожного дня до Європи прибуває 300 трансатлантичних рейсів, сьогодні ж прибуло всього лише 120.

Закритися може й Україна

Український авіарух теж зазнав певних незручностей, як розповіла Радіо Свобода прес-секретар найбільшого українського аеропорту «Бориспіль» Людмила Петрів, – скасовано 24 рейси на відправлення і 23 на прибуття.

«Є прогнози синоптиків Міністерства надзвичайних ситуацій, за якими хмара ця іде до нас на 9-ту ранку (в суботу), і якщо це справді буде так, то, на жаль, будуть скасовані рейси не лише в напрямку західної та східної Європи, а й взагалі», – сказала пані Петрів.

Фінляндія повідомляє, що скасовані рейси національної авіакомпанії цієї країни коштуватимуть 2 мільйони доларів на день. Щоб заспокоїти нерви пасажирів, що застрягли в місті Кельні, німецька футбольна Бундесліґа пропонує їм безплатні квитки на сьогоднішній вечірній матч кельнського клубу проти команди Бохума.

У п’ятницю Польща закрила більшість своїх аеропортів, у тому числі і Краків, де в неділю має відбутися похорон польського президента Леха Качинського. Не відомо, чи зможуть приземлитися літаки різних президентів та державних діячів інших країн, що планують прибути на похорон.

Такого ще не було

Італійські туристи у залі вильоту з аеропорту Рузинє в Празі, 16 квітня 2010 року
Представник Євроконтролю (Європейської організації безпеки повітроплавання) Браєн Флінн каже, що він розуміє розчарування, яке відчувають подорожні, що застрягли в різних аеропортах, але тут діє метеорологічний феномен, що є поза людським контролем.

«Уперше таке трапилося над Європою, і тому всі ми – авіалінії, авіадиспетчери, Євроконтроль – у непевній ситуації. Ми всі намагаємося здобути якомога більше інформації, щоб знову почати нормально працювати», – каже представник міжнародної організації, яка забезпечує керування повітряним рухом у всій Європі, до України й Туреччини на сході включно.

Ісландський вулкан почав вибухати минулої середи, викидаючи пил і попіл в атмосферу на висоту 11 кілометрів. На льодовику, який вкриває вулкан, з’явився 500-метровий кратер. Сотні людей було евакуйовано.


Станом на п’ятницю:

Повністю закрили свій повітряний простір


Бельгія
Данія
Естонія
Латвія
Литва
Нідерланди
Словаччина
Угорщина
Фінляндія
Чехія

Частково закрили свої повітряні простори

Австрія
Великобританія
Ірландія – у п’ятницю літаки почали літати
Німеччина – більшість аеропортів закрито
Норвегія – обмежена кількість польотів на півночі країни
Польща – більшість аеропортів закрито
Франція – північні аеропорти


  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG