Доступність посилання

ТОП новини

У світі відзначають День Землі


Київ – День Землі вважають наймасштабнішою екологічною подією, адже вона об’єднує сотні природоохоронних акцій по всьому світу. Відзначатимуть її й в Україні. Зокрема у Києві планується проведення екологічного фестивалю, а в Дніпропетровську активісти пікетуватимуть облдержадміністрацію.

В Україні, як і в усьому світі, на День Землі природоохоронці планують низку акцій, мета яких – привернути увагу до нагальних проблем довкілля. У Києві наймасштабнішим стане проект «День Землі-2010». Фестиваль об’єднає прибирання міських парків, тематичні ігри, квести, ярмарку еко-товарів.

Керівник проекту Юлія Маклюк зазначає, що основна ідея фестивалю – поширити розуміння екологічних проблем серед якомога більшої кількості українців. «Більше говоритимемо про шляхи вирішення цих проблем. Хочемо зібрати різні організації, різних людей, аби незайвий раз наголосити: у нас – одна Земля, і треба її берегти», - каже вона.

У Дніпропетровську День Землі відзначатимуть… пікетуванням обласної державної адміністрації. Громадська організація «Голос природи» виборюватиме існування Єлизаветівського озера.

За словами організатора акції Євгена Колішевського, озеро досі не має паспорту водного об’єкта, хоча рішення про його надання у Дніпропетровському обласному управлінні водного господарства ухвалили ще в 2006 році. Доки паспорта немає, озеро вважають за кар’єр, а отже – воно не прибирається й не охороняється.

«Ми вимагаємо, щоб на порядок денний винесли питання встановлення терміну, коли озеро отримає паспорт, і таким чином із кар’єру перетвориться на водний об’єкт», - додає Євген Колішевський.

Проблеми за один день не зникнуть

Водночас деякі природоохоронці переконані, що днем Землі для українців має бути кожен день. На думку заступника голови Національного екологічного центру Олексія Василюка, проблем у сфері охорони довкілля щораз більше, а от громадської ініціативи для їх вирішення бракує.

«З одного боку, це добре, якщо нагальні проблеми підіймаються – нехай і під гучні дати. З іншого – природоохоронні питання не можна підіймати лише раз на рік, і людей до їх вирішення потрібно долучати частіше», – наголошує він.

Відзначатимуть День Землі також у Львові та Харкові. Екологічна акція планується також у Криму – в Міжнародному дитячому центрі «Артек».

Відзначати День Землі рівно сорок років тому розпочали у США. Тоді студентська акція на захист довкілля набула неабиякого розголосу. З кожним наступним роком ініціатива стрімко поширювалася не лише у США, але й в усьому світі. В 1990 році учасниками Дня Землі стали 200 млн. небайдужих зі 140 країн світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG