Доступність посилання

ТОП новини

Конституційність «харківських угод»: перевірити неможливо?


(архівна фотографія)
(архівна фотографія)

Київ – Конституційний Cуд України може перевірити, чи відповідає договір про продовження базування російського Чорноморського флоту в Україні українським законам, але тільки тоді, коли буде відповідне звернення від Президента або уряду, заявив 23 квітня у Києві голова Конституційного Суду Андрій Стрижак. Експерти ж вважають новий договір про перебування російської військової бази у Криму до 2042 року юридично вкрай неоднозначним.

Голова Конституційного Суду України відмовився давати попередню юридичну оцінку угоді, яку підписали Президенти Росії та України у Харкові 21 квітня.

Андрій Стрижак зазначив: «Я поки нічого конкретно говорити про цю угоду не можу, оскільки я її не читав. Якщо це міжнародний договір, який підлягає перевірці Конституційним Судом, за наявності відповідного звернення, а до речі, за міжнародними договорами є тільки два суб'єкти звернення – Президент і Кабінет Міністрів, але не депутати, і більше ніхто». При цьому голова КСУ зауважив: «Так, ця угода перебуває у сфері наших повноважень. Можливо, в майбутньому ми дамо їй оцінку, але для цього треба правильно звертатися до Конституційного Суду».

Якщо це міжнародний договір, який підлягає перевірці Конституційним Судом, за наявності відповідного звернення, а до речі, за міжнародними договорами є тільки два суб'єкти звернення – Президент і Кабінет Міністрів, але не депутати, і більше ніхто»

Ющенко: Ігнорування КСУ питання російського флоту свідчить про відсутність в Україні судочинства

Андрій Стрижак відкидає звинувачення, які звучали у ЗМІ, що мовляв, його судова інстанція свідомо уникає давати правову оцінку базуванню російського флоту в Україні. Він нагадав, що 9 лютого 2010 року до нього вже звертався з цього приводу тодішній Президент України Віктор Ющенко. Але Конституційний Суд відхилив звернення, бо в ньому не назвали конкретної причини, необхідності розглядати це питання, як того вимагає закон, пояснив пан Стрижак.

У відповідь на це Віктор Ющенко заявив, що в Україні немає судової системи та гаранта Конституції, і закликав український народ самостійно відстоювати свої інтереси.

«Чи ми можемо в нації знайти більшість, яка б сказала: «Така політика нас не влаштовує. Це загроза моїй родині, моїм дітям, загроза моєму існуванню»? Я хотів би сьогодні зробити все, щоб вас підвести. Хто не встав з колін – вставайте. Не ховайтеся в коноплі. Займайте активну громадянську позицію. Вона може зробити більше, ніж будь-який політичний прапор», – наголосив Ющенко.

Альтернатива: не оцінювати законність угоди, а розтлумачити Конституцію

Конституційний Суд демонструє лояльність до Президента Віктора Януковича, переконаний голова Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко.

«Сьогодні ми почули прозорий сигнал для опозиції:«Хлопці, навіть не пробуйте оскаржувати!» Опозиція має чіткіше формулювати звернення до Конституційного Суду. Треба не намагатися оскаржувати сам договір, а вимагати тлумачення норми Конституції про заборону перебування в Україні іноземних військових баз. На це мають право не лише Президент чи уряд!», – зазначає політолог.

Однак, на думку пана Фесенка, цей шлях вимагає високої юридичної майстерності, оскільки, за його оцінкою, дві третини суддів Конституційного Суду є лояльними до чинної влади.

Подовження базування Чорноморського флоту в Україні потребує обов’язкової правової оцінки. Адже воно є суперечливим, навіть якщо виходити лише з норм Конституції, зауважив у розмові з Радіо Свобода колишній голова Конституційного Суду України Іван Тимченко.

«Не можу дати однозначної відповіді. Є стаття 17 Конституції, яка забороняє існування іноземних військових баз, – каже він. – Але виходячи з перехідних положень – це питання проблемне. Діючі бази можуть оформлюватися укладенням договорів. Чи укладенням договору до 2017 року вичерпана дія перехідних положень, чи вони можуть бути продовжені з укладенням нового договору?».

Іван Тимченко припускає, що чинна влада не ініціюватиме правової оцінки угоди про базування російського флоту. Проте він наголошує, що за українським законодавством це має право зробити будь-який наступний Президент – адже з подання глави держави Конституційний Суд може оцінювати й ті міжнародні договори, які набули чинності раніше.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG