Доступність посилання

ТОП новини

Релігійний форум в Баку і проблема Нагірного Карабаху


Прага – Духовні лідери з 30 країн світу обговорять у столиці Азербайджану проблеми глобалізації, вирішення нагірно-карабахського конфлікту між азербайджанцями та вірменами, питання екуменізму і ролі релігій у суспільному житті народів. Сам релігійний форум відкривається в Баку у вівторок, а сьогодні деякі з головних його учасників вже зустрілися для попереднього обговорення проблеми Нагірного Карабаху.

На форум до Баку приїхали відомі діячі католицької, православних, мусульманських конфесій. Серед них –кардинал Жан Луї Торан, який відповідає у Ватикані за міжнародний діалог, російський Патріарх Кирило, вірменський католікос-патріарх Ґарегін Другий, глава мусульман Азербайджану Аллахшукюр Пашазаде, мусульманські діячі з Туреччини, Сирії та інших країн.

Азербайджанський президент Ільхам Алієв висловив у зверненні до учасників цього форму сподівання, що Баку стане «центром діалогу між релігіями».

«Азербайджан – природний міст між Європою й Азією. Представники різних релігій і націй жили разом в Азербайджані упродовж століть. Я сподіваюся, що прийде той день, коли Баку буде визнаний столицею європейської культури. І це буде вкладом у розвиток взаємин Азербайджану з християнами і мусульманами світу», – заявив Алієв.

Глава мусульман Азербайджану Аллахшукюр Пашазаде, католікос-патріарх вірмен Ґарегін Другий і Патріарх російської православної церкви Кирило провели тристоронню зустріч в Баку, де обговорили проблему Нагірного Карабаху, який під час війни між Азербайджаном та Вірменією перейшов у 1994 році під контроль Єревана. Туреччини та Вірменія підписали у 2009 році угоду про встановлення дипломатичних стосунків та відкриття кордонів між двома країнами, але через труднощі з Нагірним Карабахом ця угода досі не ратифікована Вірменією.

Під час зустрічі релігійних лідерів Азербайджану, Вірменії та Росії у понеділок в Баку сторони дійшли згоди, що ця територіальна проблема має бути вирішена лише мирним шляхом.

Світ критикує Баку за придушення релігійних свобод в країні

Напередодні цього релігійного форуму в Азербайджані низка міжнародних правозахисних організацій, а також Держдепартамент США у своєму березневому звіті критикують владу президента Ільхама Алієва за придушення релігійних свобод в країні.

Йдеться про утиски в Азербайджані незареєстрованих ісламських організацій, переслідування Свідків Єгови і багатьох протестантських церков. Деяких релігійних діячів побила та заарештувала азербайджанська поліція під час акцій протесту.

Сьогодні влада в Баку розігнала пікет опозиційного блоку «Свобода».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG