Доступність посилання

ТОП новини

ЄС занепокоєний станом свободи слова в Україні


Європейський Союз занепокоєний розвитком ситуації в сфері свободи слова в Україні і підтримує обіцянку президента Віктора Януковича захистити представників засобів масової інформації. Про це йдеться в заяві ЄС, оприлюдненій іспанським головуванням у рамках засідання постійної ради ОБСЄ.

«Ми занепокоєні нещодавніми випадками утиску і насильства проти журналістів в Україні. Ми вважаємо обнадійливим те, що Президент Янукович і члени його Адміністрації обіцяли розслідувати старі й нові випадки насильства проти працівників засобів масової інформації», – наголошується в документі.

ЄС також занепокоєний з приводу нещодавніх подій, які можуть обмежити плюралізм ЗМІ, включно з рішенням розформувати Національну комісію з утвердження свободи слова та змінити статус нового керівника державного телебачення. «Обмеження доступу до ефіру політичних лідерів опозиції, відмова деяким журналістам у праві участі у висвітленні офіційних зустрічей і процедура серйозного скорочення в регулюючих ЗМІ органах також викликає певне занепокоєння. ЄС сподівається побачити продовження усталеної практики призначати представника парламентської опозиції головою парламентського комітету з питань свободи слова та інформації», – наголошується в заяві.

Крім того, ЄС схвалює обіцянку Президента Януковича підтримувати плюралізм засобів масової інформації і захищати журналістів, «як відповідь на деяке занепокоєння у сфері свободи преси в Україні, про що також зазначав представник ОБСЄ з питань свободи преси в своєму прес-релізі, датованому 23 квітня 2010 року».

«Ми настійно рекомендуємо керівництву захистити вже зроблені кроки і продовжувати проведення реформ з тим, щоб привести українське законодавство у відповідність з міжнародними зобов’язаннями та зобов’язаннями ОБСЄ як повагу до свободи вираження», – наголошується в документі.

В останньому абзаці мовиться, що до цієї заяви долучилися країни-кандидати: Хорватія, колишня югославська республіка Македонія, потенційні кандидати Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія і Сербія, члени Європейської зони вільної торгівлі та Європейського Економічного простору, а також Ісландія і Норвегія.

Цю заяву, яку підготувала раніше представник Організації з безпеки і співпраці в Європі в справах свободи засобів інформації й яку нині підтримали в Європейському Союзі, ОБСЄ тиждень тому надіслала до Президента Віктора Януковича листом.
XS
SM
MD
LG