Доступність посилання

ТОП новини

Німці радять харків'янам добре харчувати вболівальників під час Євро-2012


Харків готується гідно зустріти учасників і гостей Євро-2012. Поділитися досвідом проведення заходів такого масштабу місцеві чиновники запросили колег із Німеччини, яка у 2006 приймала Чемпіонат світу з футболу. Посадовці із Мюнхена та Нюрнберга – міст, де проходили матчі мундіалю – порадили особливу увагу приділяти не лише футбольній та готельній інфраструктурам, а й гастрономічним смакам уболівальників.

Особливим днем для України стане 11 грудня наступного року. Тоді українська збірна дізнається суперників по Євро-2012, а українські міста вже напевно знатимуть, які європейські команди прийматимуть і які мови у спілкуванні переважатимуть. Але основну мову міжнародного спілкування – англійську – у Харкові вже вивчають. Південна Залізниця відправила на курси персонал залізничного вокзалу, за парти сіли правоохоронці та волонтери.

25 сортів пива від Нюрнберга

Не менш важливим моментом у підготовці до футбольної першості є вивчення гастрономічних уподобань вболівальників. На цьому наголошує Томас Вер, співробітник Бюро бургомістра Нюрнберга. Під час матчів Чемпіонату світу це німецьке місто запропонувало фанатам численні смаколики і аж 25 сортів власного пива, на додачу до тих брендів, які були офіційними спонсорами турніру.

«Напої та їжа – це дуже важливий компонент. Наша гастрономічна служба забезпечила усіх гостей харчуванням в залежності від їхніх потреб. Ми пропонували вболівальникам спробувати різні страви та напої, навіть їхні національні кухні. Також надали їм можливість читати їхні національні газети», – розповів Томас Вер.

Нюрнбергу, на відміну від Харкова, не довелося будувати готелі – цілком вистачило наявного готельного фонду. Він був заповнений не на всі сто, а на 89 відсотків, частина вболівальників розмістилася у приватному секторі.

Чи не найбільша в Європі фан-зона у Харкові

Молодих, небагатих і невибагливих фанатів у Харкові взагалі пропонують поселити у залізничних вагонах на кількох станціях у межах міста.

Кілька зупинок метро – і вболівальники вже у чи не найбільшій в Європі фан-зоні. Майдан Свободи у Харкові – і це довів у 2008 -му виступ легендарного рок-гурту «Queen» – здатен вмістити майже 300 тисяч осіб. Таких зон для вболівальників віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко пропонує зробити кілька – неподалік стадіону «Металіст» та в спальних районах міста.

«У першу чергу це звичайно площа Свободи, бо там може зібратись дуже велика кількість шанувальників футболу. Там буде влаштована найбільша, на мій погляд, в Європі фан-зона, навіть більша, ніж я бачив у Берліні біля Бранденбурзьких воріт», – каже Стороженко.

Веселий та працьовитий Мюнхен

Значно поступається харківській і фан-зона, яку в 2006-му влаштували в центрі Мюнхена. Основні заходи для фанатів тут довелося проводити в Олімпійському парку, де в 1972 році проходили Олімпійські ігри, розповіла начальник відділу міжнародних зв'язків муніципалітету Мюнхена Генрієтта Веґерле.

«Центр Мюнхена невеликий, – каже вона. – І одним із факторів нашого успіху було те, що всі об'єкти були розташовані неподалік один від одного. Наш стадіон, Олімпійський парк, фан-зони, центр телерадіомовлення – все знаходиться в центрі міста. У вас дещо інша ситуація».

Після Чемпіонату світу німцям, за словами представниці мюнхенської влади, вдалося розвіяти стереотип про себе як про не усміхнену націю і довести – вони можуть не лише організовувати свято, але й радіти разом із усіма.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG