Доступність посилання

ТОП новини

У місті Антрациті придивляються до альтернативного водопостачання


Шахта може принести ще чимало користі...
Шахта може принести ще чимало користі...

Луганськ – У місті Антрациті на Луганщині після спеціального очищення планують подавати до водопровідної мережі шахтну воду з підземних виробок. Це повністю вдовольнить потреби Антрацита у воді. Більше того, на думку фахівців, така технологія може вирішити проблеми багатьох обезводнених міст Донбасу.

Вода в домівки жителів Антрациту подається не більше від трьох годин на добу. Дається взнаки зношеність труб та віддаленість основних водних джерел.

Влада міста вирішила як питну використати підземну воду, якої вдосталь у закритих шахтах. До того ж її обов’язково потрібно відкачувати.

Єдина проблема – ця вода надто насичена різними хімічними елементами і непридатна для пиття. Донецькі науковці на прохання мерії Антрацита шість років тому розробили проект установки очищення шахтних вод. З того часу він проходив узгодження в різних державних інстанціях. Науковцям вдалося довести: вода після демінералізації за допомогою процесу зворотного осмосу стає безпечною для людини і відповідає всім нормам, каже головний санітарний лікар Луганської області Анатолій Докашенко.

Питної води все менше

«Із 1960 року в Луганській області в 12 разів зменшився запас питної води. Що робити? Потрібно працювати над сучасними, ефективними методами очищення тієї води, яка в нас є. А метод мембранних фільтрів, зворотного осмосу, дуже ефективний», – каже Докашенко.

Проект в Антрациті – пілотний. Його разом з Мінвуглепромом підтримує Європейський Союз в рамках «Програми підтримки вугільного сектору». Не вистачає лише грошей. Вартість проекту – 278 мільйонів гривень. Наразі Антрацит шукає інвестора, повідомила заступник мера Валентина Кувшинова.

«Вода подається за графіком, а деколи й один раз на добу, то, звичайно, населення дуже страждає. Ми готові на співпрацю з будь-якою організацією, фірмою, аби лише цей проект був реалізований і щоб люди у нас цілодобово отримували воду», – заявила Кувшинова.

Вода з шахт дешевша

За останньою інформацією, інтерес виявили представники однієї іспанської фірми. Найближчим часом вони планують обговорити з міською владою всі аспекти цієї справи.

Собівартість такої води – 1 гривня 22 копійки за куб. Для порівняння: тариф на водопостачання на Луганщині – більше від трьох гривень.

Та головне в іншому: якщо пілотний проект підтвердить ефективність, то завдяки шахтним водам можна повністю вирішити проблему не лише Антрацита, а й багатьох інших шахтарських міст Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG