Доступність посилання

ТОП новини

Дніпро – вже не основне джерело питної води для українців


Крига у Дніпровській затоці біля житлового масиву Оболонь, Київ, 21 березня 2010 року
Крига у Дніпровській затоці біля житлового масиву Оболонь, Київ, 21 березня 2010 року

Екологічна ситуація у річках Дніпро і Десна викликає занепокоєння, визнають чиновники, що відповідають за водозабезпечення Києва та інших українських міст. Крига значно зменшила у воді вміст кисню, а його брак може призвести до загибелі риби та гниття органіки. Як наслідок – різке погіршення якості води для городян. Як її можна поліпшити? І чи взагалі вистачає українцям води?

Загалом 80% хвороб у світі спричинені поганою якістю питної води, констатує Всесвітня організація охорони здоров’я. Щоправда, така статистика стосується планети в цілому. В Європі та США становище є кращим, а у державах «третього світу» - близьке до критичного, констатує науковий керівник Одеського відділення Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності Тетяна Стрікаленко. Хоча і більш розвиненим державам, зокрема, Україні теж варто бити на сполох. Саме якість питної води тут є однією з причин дитячої смертності.

«У тих країнах, де немає централізованого водопостачання дійсно якість води є визначальним: буде жити дитина чи ні. А в Європі 5,3% смертності дітей до 14 років напряму пов’язані з якістю питної води – це смертність від діареї. Якщо взяти в середньому за рік, то цей показник перевищує рівень смертності від грипу», - зауважила Тетяна Стрікаленко.

Україна недостатньо забезпечена водою

При тому, що до якості води у експертів виникає чимало запитань, запасів води не вистачає, зазначає заступник голови Держкомітету України з водного господарства Михайло Яцюк. За його даними, водні ресурси розподілені не рівномірно. Більшість річок та озер сконцентровані у північно-західних областях, натомість, густонаселеним Півдню і Сходу України води бракує.

«Якщо на людину припадає менше, ніж 1,7 тисячі метрів кубічних на рік, то ця країна вважається водо-незабезпеченою. В Україні на одну людину припадає лише тисячу метрів кубічних води на рік. Значить, Україна є водо-незабезпечена. Для порівняння, скажу, що в Росії на людину припадає 31 тисяча метрів кубічних води на рік», - сказав Михайло Яцюк.

Від вживання неякісної води можна вберегтися

Як зауважують експерти, негайної заміни чекає половина водопровідних мереж України. Щоб убезпечитися українці, все більше купують бутильовану воду, говорить співробітник група компаній українського ринку мінеральних вод Марко Ткачук. «Якщо на сьогоднішній день у нас споживається 35 літрів води на одну особу (трішки впали показники з до кризовим періодом), то в Європі - приблизно 150-200, у Франції, Італії, Чехії – 126, в Польщі – 86. Тобто ми ще маємо куди рухатися».

Водночас деякі фахівці стверджують, що бутильована вода не є гарантією безпеки. Причина - вміст консервантів і стабілізаторів.

Заступник директора Інституту гідробіології Володимир Якушин дає також інші поради, як вберегтися від вживання неякісної води. «Якщо Ви споживаєте водопровідну воду, то користуйтесь фільтрами. Наприклад, вугільними. Зараз у продажу є дуже багато різноманітних фільтрів. Або ж просто наберіть воду в банку, нехай вона постоїть добу, відстоїться».

Фахівці також попереджають, що вода, яка довго застоювалася в трубах, є особливо небезпечною. Тому не завадить вранці спустити першу воду, увімкнувши кран хвилин на п’ятнадцять. А щоб зник запах хлору, воді варто відстоятися мінімум годину.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG