Доступність посилання

ТОП новини

Росія прагне інтегрувати українське суднобудівництво


Київ – Російська об’єднана суднобудівна корпорація виступила з ініціативою інтегрувати до свого складу два українські підприємства. Українські експерти радять підходити до поглиблення кооперації дуже обережно. Адже зараз існують перспективи не лише для взаємовигідної співпраці, але й для поглинання українських підприємств російськими партнерами.

Президент російської Об’єднаної суднобудівної корпорації Роман Троценко повідомив главу російського уряду про намір інтегрувати до корпорації два українські суднобудівні підприємства: миколаївський завод «Зоря-Машпроект» та феодосійський «Море».

«Зоря-Машпроект» є найбільшим у світі виробником газотурбінних двигунів (у тому числі для кораблів), а «Море» будує легкі військові (зокрема, десантні кораблі на повітряній подушці) та цивільні судна.

За словами пана Троценка, обидва українські державні підприємства зараз мають труднощі із завантаженням, тож при інтеграції, корпорація могла б вирішити цю проблему. Володимир Путін порадив російському суднобудівникові не лише взяти питання під контроль, а й безпосередньо працювати над об’єднанням підприємств там, де є зацікавленість із обох сторін.

Один підхід до різних підприємств

Натомість українські експерти кажуть про перспективи інтеграції із багатьма застереженнями. Колишній прем’єр-міністр, депутат регіонал Анатолій Кінах, який багато років пропрацював у суднобудівній галузі, вважає, що перед вищезгаданими підприємствами стоять різні проблеми.

«На сьогоднішній день феодосійське «Море» вимагає дуже серйозних інвестицій у модернізацію і, безумовно, замовлень. Тому для цього підприємства така кооперація з російськими компаніями була б актуальна. Але «Зоря-Машпроект» є в доволі потужному стані. Це підприємство унікальне за своїми можливостями і має дуже серйозні перспективи для зміцнення своїх позицій на внутрішніх і зовнішніх ринках», – каже Анатолій Кінах.

За словами екс-прем’єра, поглиблення інтеграції не повинно призвести до втрати державного контролю над такими стратегічними підприємствами як «Зоря-Машпроект».

Чи дасть інтеграція нові можливості?

Керівник Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак зазначає, що обидва згадані підприємства належать до військово-промислового комплексу і погоджується, що їхні проблеми лежать у різних площинах.

«Вирішувати це питання без додаткового ретельного вивчення, – каже експерт про російську ініціативу, – було б надто легковажним кроком».

За словами Валентина Бадрака, головне питання – що отримають підприємства від такої кооперації: нові можливості чи нове керівництво. Попередній досвід свідчить: українсько-російська співпраця в оборонній галузі може бути як вигідною, так і невдалою.

«Деякі підприємства було б логічно акціонувати і продати саме західним оборонним компаніям. Тому що певних технологій Росія просто не має. Виступити технологічним донором Росія на стратегічному рівні не спроможна», – переконаний Валентин Бадрак.

Суднобудівники прагнуть замовлень і сприятливих умов

Перший віце-президент Асоціації суднобудівників України Віктор Лисицький каже, що вони ще раніше виступали з ідеєю про поглиблення співпраці.

«Для цих заводів потрібно перш за все завантаження замовленнями, – каже він. – Причому завантаження не на рік-два, а років на десять. І я вважаю, що співпраця з Росією має ґрунтуватися в першу чергу на тому, що росіяни сформують своє бачення того, що вони можуть дати нам на виконання».

Вирішення проблем українського суднобудівництва Віктор Лисицький бачить передусім у створенні в Україні нових умов роботи для підприємств галузі.

«Українське суднобудування потребує законодавчих змін, щоб наші умови відповідали тим, що є в інших країнах, де існує ця галузь», – зазначає один із керівників асоціації суднобудівників.

Експерти вважають, що поглиблення співпраці в суднобудівній галузі є можливим і без інтеграції українських підприємств до складу російської державної корпорації.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG