Доступність посилання

ТОП новини

Львівський телефон довіри пишається успіхами


Львів – Львів – єдине з поміж українських міст, яке має цілодобовий волонтерський телефон довіри. На номер 15-58 тринадцятий рік поспіль безкоштовно телефонують львів’яни, які не дають собі ради зі своїм психологічним станом, і отримують допомогу фахівця. З якими проблемами найчастіше звертаються львів’яни на телефон довіри і як можна подолати депресію?

Щомісяця на телефон довіри звертається по допомогу від 500 до 800 осіб. Найбільше число дзвінків припадає на весну, коли у людей починається весняна депресія і вони самостійно не можуть впоратися з психологічною кризою.

Найчастіше телефонують самотні люди, і молоді, і пенсіонери, які почуваються нікому не потрібними у житті, люди, які мають проблеми з близькою і дорогою людиною, хто не може вирішити особистісний родинний конфлікт і від цього страждає, хто втратив роботу, матеріально не може забезпечити сім’ю, а тому і впадає в депресію.

Щодня волонтери розмовляють і допомагають одній людині, яка хоче звести рахунки з життям. А у світі щохвилини, за даними психологів, одна людина чинить самогубство. Загалом 3 відсотки телефонних дзвінків у львівську службу складають особи, які мають намір покінчити життя самогубством.

Волонтери розмовляють із людиною, яка залишається анонімом, від 10 хвилин і аж до 3 годин і надають первинну психологічну допомогу, радять, куди слід звернутись по фахову консультацію і як поводитись у даний кризовий момент, які можуть бути шляхи вирішення проблеми. Консультанти телефону довіри не мають права чинити тиск на особу, з якою розмовляють,скажімо, моральний чи релігійний.

Працівниками служби, волонтерами є люди різних професій, які пройшли спеціальне навчання, але більшість із них – професійні психологи або ж студенти у цій галузі.

Допомагає і телефон довіри, і антистресовий клуб

Психолог Ольга Ришковська наголошує, що від часу, коли діє телефон довіри, вдалося допомогти тисячам людей і за кількістю самогубств Львів із-поміж інших міст займає одне з останніх місць. Важливим чинником є і вплив церкви. Віра зупиняє людей накладати на себе руки.

А ось важкі фінансові кризи, навпаки, можуть зіштовхнути людину в депресію. «У час самої кризи, коли дуже зле, людина усі свої сили затрачує, щоб подолати проблему, а коли вже подолає, то може тоді уже наступити депресивна реакція», – каже психолог.

Телефон довіри 15-58 «Ставропігіон» співпрацює з Українською спілкою психотерапевтів. 10 років тому ця служба увійшла до складу міжнародної організації телефонного консультування «Самаритяни».

Невдовзі волонтери консультуватимуть львів’ян і через інтернет і подивовані, що інші міста не переймають їхнього досвіду. Найважливіше під час депресії – мати співрозмовника, кажуть психологи, щоб не залишатись на самоті з негативними думками, тому важливо консультуватися з фахівцем.

Альтернативою телефонові довіри у Львові є ще антистресовий клуб, який відкрився нещодавно. Тут теж анонімно дозволять розбити тарілки, мобільний телефон, телевізор чи щось інше, але, звісно, знімати депресію чи позбутися злості доведеться за власні гроші.

У клубі на людину одягають каску і захисний костюм, дають у руки бейсбольну биту і молоток. Оскільки на вулицях Львова майже не зустрінеш усміхнених людей, а переважно ходять розлючені і депресивні особи, тому і виникла ідея антистресового клубу, місця, де можна позбутись негативної енергії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG