Доступність посилання

ТОП новини

Львівські студенти протестують проти Табачника і флоту


(архівна фотографія) Студентська акція протесту проти Дмитра Табачника, Львів, 20 квітня 2010 року
(архівна фотографія) Студентська акція протесту проти Дмитра Табачника, Львів, 20 квітня 2010 року

Львів – У вівторок львівські студенти провели двогодинний попереджувальний страйк. Вони вимагають зняти з посади міністра освіти Дмитра Табачника і скасувати угоду про продовження термінів перебування Чорноморського флоту Росії в Україні.

Дві навчальні пари десятки студентів провели біля пам’ятника Івану Франкові, б’ючи в символічні барабани, галасуючи пластиковими пляшками і вигукуючи «Ганьба Табачнику!»

Однак більшість студентів Франкового вишу байдуже спостерігали за своїми колегами і називали страйк малоефективним, як, скажімо, молодий чоловік, який назвався Олегом. «Я вважаю, що студенти мають вчитись, а за те, що вони вимагають, то мають вирішувати на вищому рівні, люди мають це усвідомлювати. Студенти мають брати участь, але такими діями, як з пляшками, не думаю, що чогось доб’ються», – зауважив він.

Із такою думкою свого ровесника не погоджувались учасники попереджувального страйку. Одні кажуть: зараз така ситуація в державі, що студенти не можуть стояти осторонь тих подій.

«Студентські страйки завжди впливали на ситуацію в державі. Нас не так багато, бо мабуть, не ідеальна організація і пасивні студенти. Просто розчаровані у суспільному ладі, немає провідників, щоб підняли народ», – вважає інший страйкар.

Студенти написали листи Дмитру Табачнику

Співкоординатор акції Ольга Сало повідомила Радіо Свобода, що масовий страйк не планувався, щоб не зірвати навчальний процес. А тому провели попереджувальний протест і ще раз озвучили свої вимоги до Президента Януковича: звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти і скасувати угоди щодо продовження термінів перебування Чорноморського флоту Росії в Криму.

У львівських вишах студенти створюють страйкові комітети і ще до початку сесії проведуть кілька протестів. Зокрема, такі комітети є в університеті імені Франка, Українському католицькому університеті і Львівській комерційній академії.

За словами Ольги Сало, у деяких вишах викладачі чинять негласний тиск на студентів. «Ми побачили, що викладачі не виявились готовими до радикальних акцій студентів, ніби спершу підтримували, а насправді все по-іншому. Є психологічний тиск на студентів, коли викладачі не радять, проводять бесіди, що, мовляв, не будьте різкими. Будемо говорити про це відверто, ми не сподівались на таку позицію», – зауважує співкоординатор студентської акції.

Під час попереджувального страйку студенти роздавали листи до міністра освіти і науки Дмитра Табачника з проханням добровільно звільнити посаду. Кожен може поставити свій підпис і відправити лист особисто міністрові, якщо вважає Дмитра Табачника не гідною особою на посаду міністра освіти.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG