Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція не вірить заявам уряду


Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв доповідає в Верховній Раді про проекти нових російсько-українських угод 12 травня 2010 року
Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв доповідає в Верховній Раді про проекти нових російсько-українських угод 12 травня 2010 року
В опозиції заявляють, що уряд представив у Верховній Раді не ті угоди, які насправді будуть підписані між Україною і Росією, заявив народний депутат із фракції БЮТ, голова опозиційного уряду Сергій Соболєв, коментуючи виступ першого віце-прем’єра Андрія Клюєва про перебіг переговорів щодо підготовки міждержавних угод, запланованих до підписання під час візиту президента Росії Дмитра Медведєва до України 17–18 травня.

«Ми вважаємо, що ці п’ять угод не є тим переліком угод, який дійсно готується далі на підписання. Ми хотіли б отримати угоди реальні, по яких отримали доручення відповідні міністерства і які опрацьовуються. Виходячи з того, на якому рівні вони будуть розвиватися, і будуть ухвалені нами рішення», – сказав Соболєв.

За його словами, насправді планується підписання кількох угод, про які у своєму виступі ні слова не сказав Клюєв, – зокрема, щодо об’єднання «Нафтогазу» і російського «Газпрому», про створення спільного підприємства на базі українських атомних електростанцій, що передбачає можливість спільної експлуатації українських уранових родовищ. За інформацією депутата, йдеться і про можливість підписання угод, які стосуються української авіаційної промисловості.

«Ми переконані, що 17 числа знову з-під поли будуть витягнуті документи, якими не володіє ні уряд України, ні Президент України, але які вже написані і в Кремлі, і в Москві. Ці документи підписуватиме українська сторона, а потім лише будуть пояснення, чому це потрібно було зробити», – заявив Соболєв.

Клюєв: Київ і Москва готують п’ять документів, планів передачі ГТС України «Газпромові» немає

На засіданні парламенту в середу перший віце-прем’єр Андрій Клюєв повідомив, що 17–18 травня під час візиту в Україну Президента Росії Дмитра Медведєва планується підписати п’ять угод. За його словами, це документи про демаркацію українсько-російського кордону, про співпрацю в галузі використання та розвитку російської навігаційної супутникової системи «ГЛОНАСС», про співпрацю міністерств освіти і науки, міністерств культури і туризму та про міжбанківську співпрацю «Укрексімбанку» та російського «Банку ВТБ».

За словами Клюєва, угоди в сфері енергетики на даний час іще опрацьовують, і вони не будуть підписані під час візиту російського президента до України.

Клюєв також заявив, що планів щодо передачі газотранспортної системи України російському «Газпромові» немає. У можливих розмовах про подальшу долю ГТС українська сторона порушуватиме питання про створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю Євросоюзу, Росії та України, додав він. За його словами, у такому разі уряд вноситиме до парламенту питання про передачу ГТС у концесію консорціумові.

Опозиція обіцяє мітинги, якщо Київ і Москва підпишуть «таємні» угоди

Лідер опозиційного уряду, член фракції БЮТ Сергій Соболєв заявив, що опозиція проводитиме акції протесту в тому разі, якщо між Україною і Росією будуть підписані не ті угоди, про які повідомив парламенту перший віце-прем’єр Андрій Клюєв.

«Якщо, крім цих угод (про які повідомив Клюєв у парламенті), буде подано хоча б один із опублікованих проектів, я маю на увазі, з атомної енергетики, гідроенергетики, авіабудування або НАК «Нафтогаз України», відповідні акції протесту, без сумніву, будуть», – сказав Соболєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG