Доступність посилання

ТОП новини

У Празі відкрився «Світ книжки» – найбільший книжковий ярмарок у Центрально-Східній Європі


Прага – У Празі відкрився 16-й міжнародний ярмарок «Світ книжки» – найбільший у Центрально-Східній Європі. До свята чехи підготувались ґрунтовно: крім книжкових виставок і авторських вечорів, до програми ярмарку входять вистави і фільми за літературними творами, зустрічі з перекладачами і видавцями, спеціальні програми для дітей. На думку організаторів, так виглядає, що економічна криза суттєво на долі книжки в Європі не позначилась.

Розпочну зі статистики: на празькому ярмарку «Світ книжки» представлені 34 країни світу, буде проведено близько 300 літературних акцій, в яких бере участь понад 40 письменників із 17 країн світу. Серед них, наприклад, німець Юрій Кох, інтелектуал повоєнної генерації, який пише сербо-лужицькою, португальська письменниця Інес Педроза чи австрійська письменниця і художниця родом із кочової ромської родини Цейя Стойка.

На ярмарку працює 194 книжкових кіоски, всього на 10 менше, ніж минулого року. На щастя, економічна криза не зменшила інтересу до книжки. Також фахівці стверджують, що книголюбам поки що не слід боятись дигіталізації, мабуть, ніщо не замінить радості тримати в руках майстерно оформлену книжку доброго автора і повільно гортати її сторінки.

І цього року ярмарок має свого головного гостя. Ним є Польща, польська література. Про програму, яку підготували поляки, розповів її головний координатор Мацей Ручай із Польського культурного інституту в Празі. «Ми підготували програму, котра є найбільшою за останнє десятиліття презентацією польської літератури в Центральній Європі, – каже він. – До Праги приїде близько 20 найвідоміших польських письменників. Серед них, зрозуміло, найвидатнішою є пані Віслава Шимборська, яка взагалі є першим Нобелівським лауреатом в історії чеських фестивалів «Світ книжки». Пані Шимборська матиме зустріч із читачами на ярмарку. До Праги також приїхали інші добре відомі в Чехії письменники, це Анджей Сапковскі чи Ольга Токарчук».

Без України і без української книжки

Празький « Світ книги» звернений і до літератури національних меншин, які живуть у Чехії. Представлені чи не всі, але немає української літератури, хоча саме українці становлять найбільшу меншину.

«Тему «Література і зближення культур» на ярмарку представляють, наприклад, література ромської меншини, а також інші, які живуть у Чехії – це сербська, хорватська, болгарська література. Представлена також низка інших європейських регіонів. Тому нам шкода, що хоча українців у Чехії живе багато, Україна як держава, на жаль, у нас на ярмарку не представлена», – зауважила речниця ярмарку Яна Халупова у розмові з Радіо Свобода.

Зі сотень книжкових видавництв в Україні до Праги не знайшло дороги жодне. Причина – відсутність державної програми, вважає Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів.

«Відсутність України на книжковому форумі у Празі – це не випадковість, – каже він. – Це результат відсутності стратегічного мислення з боку держави. Сьогодні Україна себе намагається представляти будь-яким чином: політиками, якимись незначними економічними досягненнями, але забуває, що головний напрямок – це культура. Бо пізнати іншу державу можна лише внаслідок культури, а головним матеріальним носієм є книга, книга як носій знань про державу, як матеріальне уособлення духовності й культури будь-якої нації».

Напередодні відкриття ярмарку в Празі відбулась «Ніч літератури». У самому центрі столиці – у храмах, галереях, бібліотеках, книгарнях і навіть у відділку поліції відомі актори, політики, письменники читали книжки світових авторів у перекладі на чеську. Шкода, але в цьому престижному хорі українська книжка представлена не була.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG