Доступність посилання

ТОП новини

Україна планує повернутися на нафтогазовий ринок Середньої Азії – Янукович


Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час сьомого українсько-російського економічного форуму. Київ, 18 травня 2010 року
Віктор Янукович і Дмитро Медведєв під час сьомого українсько-російського економічного форуму. Київ, 18 травня 2010 року
Україна має намір повернутися на нафтогазовий ринок Середньої Азії й розраховує на лояльність Росії в цьому питанні, заявив Президент України Віктор Янукович.

Звертаючись до свого російського колеги Дмитра Медведєва під час сьомого українсько-російського економічного форуму в Києві, Янукович сказав: «Я б, Дмитре Анатолійовичу, тут просив Вас врахувати той чинник, що за п’ятирічний період часу, прямо скажемо, Україна не самостійно пішла з ринків Середньої Азії, газових ринків, а Україну виштовхали».

Президент України заявив, що країна не висуває й надалі не висуватиме якихось претензій із цього приводу. «Але ми б хотіли повернутися до цього питання і, звичайно, за великим рахунком, його обговорювати – і щодо нафти, і щодо газу», – сказав він.

При цьому Янукович наголосив, що українські підприємства, зокрема за участю російського капіталу, в результаті відходу із середньоазіатських ринків багато втратили. «Тому ми сподіваємося, що буде правильний підхід. Ми частково це вже обговорювали і, сподіваюся, обговоримо ще найближчим часом», – заявив Янукович.

********
Росія на догоду Україні не відмовиться від альтернативних газових проектів – Медведєв

Президент Росії Дмитро Медведєв заявляє, що російська сторона не має наміру на догоду Україні відмовлятися від реалізації альтернативних проектів транспортування природного газу, зокрема, будівництва газопроводів «Північний потік» і «Південний потік». Про це Медведєв заявив під час українсько-російського економічного форуму сьогодні в Києві.

На форумі міністр палива і енергетики України Юрій Бойко висловив стурбованість української сторони у зв’язку з відсутністю перспективних гарантій щодо обсягу транзиту газу територією України через будівництво російськими партнерами спільно з європейськими компаніями обхідних газотранспортних шляхів.

«Ця невизначеність не дає можливості нам сконцентрувати і людські ресурси, і промисловий потенціал для того, щоб мати упевненість у майбутньому», – заявив Бойко.

На це Медведєв відповів: «Колеги, ці рішення ухвалені. Тут питання не в нашій симпатії чи антипатії або в якихось інших моментах, політичних, можливо».

Водночас російський президент наголосив, що визначеність в українсько-російських відносинах в енергетичній сфері є, однак це, за його словами, не означає, що «нічого не може бути альтернативного».

«Ми ніколи не зациклювалися, і ніколи ані я, ані мої колеги не говорили, що якщо буде один «потік», інший «потік», то неможливо обговорювати ніяких інших варіантів. Можливо. Світ змінюється. Енергетика змінюється. Сланцевий газ з’явився… П’ять років тому про це ніхто не думав», – сказав Медведєв і відзначив, що це питання необхідно обговорювати у майбутньому.

********
Російські інвестиції в економіку України мають збільшуватися – Медведєв

Росія може стати головним інвестором в українську економіку, заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

«Росія може бути першим інвестором і не тому, що є якісь до цього геополітичні причини, а просто в силу того, що ми дуже близькі економіки і насправді дуже тісно одне з одним пов'язані», – заявив Медведєв під час зустрічі з представниками ділових кіл двох країн.

Він зазначив, що станом на 1 січня обсяг російських прямих інвестицій в українську економіку становив приблизно 2,7 мільярда доларів.

«Це і добре, і небагато насправді, і тому, я думаю, тут теж є про що говорити», – сказав Дмитро Медведєв.

Він додав, що під час переговорів у Києві досягнуто домовленості про всебічний розвиток спільних проектів.

Медведєв наголосив, що криза вдарила і по економіці Росії, і по економіці України, хоча нині й спостерігається тенденція до пожвавлення на світових ринках.

«Але деякі тенденції, які існують на глобальних ринках, на міжнародному фінансовому ринку не можуть не насторожувати. І спроби Євросоюзу зараз вийти з тих труднощів, в які він потрапив, демонструють, що криза ще не закінчилася», – сказав президент Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG