Доступність посилання

ТОП новини

Словаки протестують проти підготовленого в Угорщині закону про подвійне громадянство


(архівна фотографія) Угорська жінка чекає на результати парламентських виборів, Будапешт, 11 квітня 2010
(архівна фотографія) Угорська жінка чекає на результати парламентських виборів, Будапешт, 11 квітня 2010

Прага – Між Братиславою та Будапештом назріває новий конфлікт. Яблуком розбрату є закон про подвійне громадянство, його збирається ухвалити новий угорський уряд. Уряд Словаччини, насамперед його прем’єр Роберт Фіцо, попереджає, що в разі, якщо закон стане чинним, він вживе всіх заходів включно зі скаргою до Європейського Союзу, щоб вплинути на Угорщину.

Новий кабінет міністрів Угорщини на чолі з Віктором Орбаном – головою партії «Угорський демократичний союз» (ФІДЕС), що виграла парламентські вибори,– готується серед перших ухвалити Закон про подвійне громадянство. Це може стати реальністю, оскільки партія ФІДЕС прем’єра Віктора Орбана має більшість голосів у парламенті.

Підготовлений закон про подвійне громадянство, в разі його ухвалення, надав би можливість представникам угорської меншини, які живуть за кордонами Угорщини, отримати угорське громадянство. Поки що, як заявляють у Будапешті, без виборчого права, тобто права обирати і бути обраним.

Братислава відразу гостро відреагувала, відповів, зокрема, словацький прем’єр Роберт Фіцо, голова найбільшої владної партії «Smer». Роберт Фіцо заявив, що новий закон становить загрозу національній безпеці Словаччини, і скликав Раду національної безпеки. Кроки Словаччини будуть категоричними аж до того, що громадян, які отримають угорське громадянство, можуть позбавити словацького, пролунало у Братиславі.

Більше політики, ніж загрози?


На думку аналітиків, у словацько-угорському протистоянні більше політики, ніж суперечки щодо реальної загрози, адже 12 червня Словаччину чекають парламентські вибори.

«Думаю, що голові уряду і голові партії «Смер» Роберту Фіцові дуже доречна ініціатива угорського ФІДЕСу внести до парламенту закон, на основі якого можна було б надавати громадянство представникам угорських меншин поза теренами Угорщини, – зауважує аналітик провідної братиславської газети «Sme» Іван Штуляйтер. – Роберт Фіцо має багато причин, щоб цієї темою перекрити інші, проблемні питання свого урядування, якими є погана економічна ситуація, зовнішній борг країни і, звичайно, великий ступінь корупції. Гадаю, що Угорщина, яка є членом НАТО, як і Словаччина, навіть у разі обговорення цього закону чи його можливого ухвалення, ніякої загрози безпеці Словаччини не становить».

Вже зрозуміло, що напередодні виборів на обох берегах Дунаю – в Братиславі і в Будапешті – намагатимуться використати національну карту. Сьогодні стало відомо, що словацький прем’єр Роберт Фіцо виступив із ініціативою якнайшвидше, ще до першого засідання нового уряду 28 травня, до можливого ухвалення закону про подвійне громадянство, зустрітись із угорським прем’єром Віктором Орбаном. У разі ухвалення закону Робер Фіцо має намір негайно скликати позачергове засідання парламенту.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

XS
SM
MD
LG