Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах в Угорщині перемогли правоцентристи


Лідер ФІДЕС Віктор Орбан на прес-конференції в Будапешті, 26 квітня 2010 року
Лідер ФІДЕС Віктор Орбан на прес-конференції в Будапешті, 26 квітня 2010 року

Будапешт – Другий тур парламентських виборів 25 квітня 2010 року в Угорщині завершився перемогою правоцентристського блоку громадянської партії (ФІДЕС) та християнських демократів (КДНП). Ці два об’єднання здобули 68 відсотків парламентських мандатів, що дає їм змогу формувати не лише урядову більшість, а й мати дві третини голосів при ухваленні законів.

Правоцентристи практично не мали конкуренції у другому турі виборів. У 57 виборчих округах, де відбулося повторне голосування виборців, 53 мандати здобули кандидати від ФІДЕС та християнських демократів. У новому складі Національної Асамблеї Угорщини правоцентристи матимуть 263 місця, за ними йдуть соціалісти (59 місць), 47 мандатів отримали праві радикали, а депутати партії екополітики, які є новачками у політичному житті країни, здобули 16 місць. Єдиним незалежним депутатом став мер невеликого міста Еделеня Оскар Молнар, який здобув прихильність електорату завдяки расистським висловлюванням.

«Ми подолали вершину гори!»

Пізно вночі у неділю в історичному центрі Будапешта на площі Марті Вереша панувало велике піднесення серед людей, що зібралися підтримати право-центристів. Уболівальники консерваторів на радощах постійно перекрикували Віктора Орбана, голову партії ФІДЕС і майбутнього главу угорського уряду. Але він таки зумів докричатися до присутніх: «Шановні пані і панове! Я з радістю оголошую, що підйом на вершину гори без кисневого балона відбувся. Угорська громадянська партія разом з народно-християнським союзом здобули 68 відсотків парламентських мандатів. Сьогодні Угорщина підтвердила свої демократичні зобов’язання, своє місце в Європі та Євросоюзі. Подяка за це всім співвітчизникам».

Партії, що перемогли на виборах в усіх регіонах країни, обіцяють створити уряд, який буде працювати на засадах консерватизму, національної ідеї, в дусі християнських цінностей і в постійному діалозі з громадянським суспільством. Керівник канцелярії майбутнього кабінету міністрів Петер Сійярто пояснює це так: «Виборці проголосували за створення нової суспільної моделі, відкинувши стару. Її суть за останні 8 років полягала в тому, що олігархи, відповідальні за стан справ у країні, ухвалювали урядові рішення з урахуванням своїх приватних інтересів, зловживаючи владою».

Правоцентристи обіцяють скасувати низку законів, ухвалених попереднім урядом щодо економії державних коштів у соціальній сфері, медицині та освіті. Водночас консерватори планують зменшити оподаткування громадян, приборкати корупцію і скоротити бюрократичний апарат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG