Доступність посилання

ТОП новини

На виборах в Угорщині перед ведуть правоцентристи


Прихильники опозиції ФІДЕС святкують перемогу своєї партії на парламентських виборах
Прихильники опозиції ФІДЕС святкують перемогу своєї партії на парламентських виборах

Угорщина – У понеділок стали відомі попередні результати першого туру парламентських виборів в Угорщині, що відбулися 11 квітня. Найбільше голосів виборців здобув правоцентристський Громадянський Союз (ФІДЕС) – 53 відсотки. Решту голосів поділили між собою соціалісти, партія екополітики і праві екстремісти. Другий тур парламентських виборів в Угорщині відбудеться 25 квітня.

Голосування на цьогорічних парламентських виборах, на відміну від усіх попередніх, тривали аж до пізньої ночі. Дозвіл на це дала Центральна виборча комісія, оскільки в багатьох місцях країни виборці не встигали проголосувати до 19:00. Перед виборчими дільницями в неділю утворилися довжелезні черги осіб, які голосували не в себе вдома, а за місцем тимчасової прописки, маючи на руках відкріпні талони.

До 2007 року закон дозволяв угорцям голосувати будь-де на території держави, але зараз ситуація змінилася. Найбільше незадоволені таким станом менші парламентські партії, зокрема, соціалісти, які вже звинуватили правоцетристів у зловживаннях. Зі 176 виборчих округів ЦВК визнала дійсними результати виборів лише у 119-ти.

На політичному полі Угорщини з’явилися нові гравці

Згідно з даними виборчкому, Громадянський Союз (ФІДЕС) має в першому турі підтримку майже 53-х відсотків виборців по країні. Це дозволяє їм формувати майбутній уряд без того, щоб вступати в коаліцію з іншими партіями. На другому місці опинилися соціалісти (19 відсотків). Їхня партія в коаліції з лібералами формувала уряди упродовж останніх 8 років. Гравцями великої політики стали два новачки – право-екстремістське об’єднання «Йоббік» (майже 17 відсотків голосів виборців) і партія «Можлива інша політика» (приблизно 7 відсотків), чиї методи політичної боротьби порівнюють із діяльністю партії зелених. Вперше з 1989 року не потрапили до парламенту Угорщини ліберальна партія вільних демократів та Угорський демократичний союз (консерватори).

Вітаючи своїх прихильників із успіхом у першому турі парламентських виборів, голова партії ФІДЕС Віктор Орбан назвав перемогу свого політичного об’єднання історичною. «У 1956 році угорці винесли присуд комуністичній диктатурі, ставши на бік свободи. 1990 року угорці винесли вирок державно-партійному режиму, обравши демократію. У 2010-му угорські виборці сказали «ні» політично збанкрутілому періоду, обравши натомість єдність, порядок і громадську безпеку», – заявив Орбан.

Угорські правоцентристи представлені в парламенті з 1990 року. На виборах 1998 року вони прийшли до влади, утворивши урядову коаліцію з трьома меншими об’єднаннями консервативного ґатунку. 11 квітня 2010 року ФІДЕС здобув у першому турі виборів 206 мандатів для своєї партії, що є своєрідним рекордом електоральної підтримки однієї партії за 20 років демократичного періоду Угорщини. Згідно з законом, для формування урядової більшості партії достатньо мати лише 194 мандати.

На думку політолога Іштвана Штумпфа, керівника фонду «Кінець століття», партія ФІДЕС є за крок від здобуття двох третин голосів у парламенті наступного циклу, що полегшує правоцентристам ухвалення нових законів.

«Ці вибори є історичними тому, що в новітній історії демократичних виборів Угорщини ніколи не було ще партії, за яку проголосували 53 відсотки виборців у першому турі... Інша особливість сьогоднішніх виборів полягає в тому, що в парламент потрапили зовсім нові партії, які не мали великої фінансової і медійної підтримки. Право-екстремісти і зелені, як свідчать результати виборів, мають значну підтримку серед молоді. Націоналістів, наприклад, підтримали 27 відсотків серед 18-29 літніх молодих людей. Це вже не просто середньостатистичні дані...», –вважає Іштван Штумпф.

Головний біль ліво-лібералів

Голова партії «Йоббік» Ґабор Вона, окрилений 17-ма відсотками результатів на виборах, вже заявив, що його майбутня парламентська фракція не збирається сидіти в Національній асамблеї без діла всі чотири роки а, може, й більше. Серед іншого він попередив, що в разі приходу правоекстремістів до влади у 2014 році, вони закриють два найбільші комерційні телеканали, швидко поквитаються зі злочинністю серед угорських циган, примусять їх поважати закони, а також працювати, відучивши ромів жити тільки на соціальні виплати держави.

Ґабор Вона також оприлюднив погляди своїх однодумців щодо зовнішньополітичного курсу Угорщини. «Ми вважаємо, що замість одностороннього євроатлантичного обов’язку і впливу звідти, Угорщина має вести більш відкриту зовнішню політику щодо східних держав – Росії, Китаю, Індії, Японії, Центральної Азії, арабського світу й Ірану, – заявив він. – Перед Угорщиною відкриваються величезні можливості в цьому сенсі, зважаючи й на те, що в цих державах на угорців дивляться, як на східний народ, який живе на Заході, і в багатьох випадках нас мають за своїх братів, а це полегшить здобуття Угорщиною ринків збуту».

Успіх екстремістів викликав тривогу в лавах соціалістів. Представник соціалістичної партії Аттіла Мештергазі закликав виборців голосувати у друному турі парламентських виборів 25 квітня не за повновладдя фідесівців та, як він висловився, «неофашистів» із партії «Йоббік», а за сильну демократичну опозиції в особі лівих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG