Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина не збирається обговорювати зі Словаччиною свій законопроект про подвійне громадянство


Майбутній керівник угорського уряду Віктор Орбан
Майбутній керівник угорського уряду Віктор Орбан

Угорщина – Ультимативні заяви словацького прем’єра Роберта Фіцо поки що ніяк не вплинули на позицію правлячої в Угорщині консервативної партії ФІДЕС. Її голова і майбутній керівник угорського уряду Віктор Орбан не планує відповідати, як він заявляє, на «провокації словацької сторони». Орбан готовий обговорювати питання про подвійне громадянство лише з новим словацьким урядом після парламентських виборів у Словаччині, що відбудуться наступного місяця.

Одразу після завершення парламентських виборів в Угорщині голова правлячої консервативної партії ФІДЕС Віктор Орбан заявив, що фракція консерваторів у числі перших ініціатив подасть на розгляд парламенту законопроект про подвійне громадянство. За різними даними, нині поза межами Угорщини проживає до 5 мільйонів угорців. Переважна частина з них знаходиться в сусідніх із Угорщиною країнах.

На слова Орбана одразу відреагував чинний прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Оскільки у цій країні мешкає майже 600 тисяч етнічних угорців і вони не забули старих історичних образ, у Фіцо є побоювання, що в разі отримання словацькими угорцями громадянства Угорщини, в Словаччині може спалахнути міжетнічний конфлікт, подібний до того, що стався у Косові.

Роберт Фіцо погрожує позбавити словацького громадянства тих своїх співвітчизників, які захочуть стати громадянами Угорщини.

На надзвичайному засіданні Ради національної безпеки словацький прем’єр закликав офіційний Будапешт упродовж доби зустрітися на засіданні міжурядової комісії, щоб з’ясувати наміри сторін щодо угорського законопроекту про подвійне громадянство.

ФІДЕС не поспішає на переговори з урядом Фіцо

Втім, правляча консервативна партія Угорщини відкидає ці домагання Братислави. Голова партії ФІДЕС Віктор Орбан заявив з цього приводу: «У Словаччині відбудуться загальні вибори. Цілком очевидно, що національні партії Словаччини провокують і постійно провокуватимуть на цих виборах Угорщину. Але ми не будемо відповідати на ці провокації».

Партія ФІДЕС багато років поспіль послідовно виступає за ухвалення такого закону. Його основні положення в інтерв’ю агентству «Рейтер» нещодавно пояснив майбутній міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні. За його словами, консерватори хочуть змінити цим законом на краще вкрай несприятливий стан етнічних угорців у деяких сусідніх країнах у порівнянні з іншими демократичними державами світу, маючи на увазі співвітчизників, що мешкають у США, Франції та Англії, зберігаючи при цьому угорське громадянство. Однак його не можуть отримати чи зберегти ті етнічні угорці, нагадав Мартоні, які мешкають у центральноєвропейських країнах без того, щоб не позбутися попереднього громадянства і не переїхати на постійне місце проживання до Угорщини. Саме цю невідповідність, на думку ФІДЕС, і має усунути майбутній закон.

Заяви прем’єра Фіцо не мають великого впливу на словацьких угорців

Коментуючи останні заяви прем’єра Роберта Фіцо, голова партії «Угорська коаліція Словаччини» Пал Чакі висловив сумнів у тому, що чинний парламент у Братиславі зможе безпроблемно ухвалити закон про позбавлення співвітчизників словацького громадянства, адже для цього, згідно з конституцією, правлячій коаліції у складі партій Фіцо, Мечіара і Слоти потрібно буде мати три п’ятих голосів. З іншого боку, вважає Чакі, чинній владі також треба буде терміново змінювати умови закону про надання словацького громадянства етнічним словакам, які зараз користуються певними пільгами, і йти всупереч положенням міжнародних конвенцій, підписаних Братиславою.

Пал Чакі не вважає стан словацьких угорців украй безнадійним. «Ми не дозволимо себе залякати істерикою Фіцо, адже ця дурниця триватиме аж до завершення виборів, – каже він. – Всі ці законодавчі і поліцейські заборони робляться з метою залякати угорську громаду, щоб ми не йшли голосувати й обирати... Цим влада продемонструє кепський приклад нашим виборцям. Нам треба поводитися як вільним і законослухняним людям, апелюючи до свободи і дотримання прав людини. Це ми могли зробити 30 років тому, в часи комунізму, зробимо й зараз».

Івета Радічова від Союзу християнських демократів Словаччини (СДКУ) закликала цими днями Будапешт і Братиславу сісти за круглий стіл переговорів за посередництва Європейської народної партії (ЕПП). Радічова та колишній прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда дійшли згоди в цьому питанні в Брюсселі з Вілфрідом Мартенсом, головою Європейської народної партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG