Доступність посилання

ТОП новини

Бійка за метал. Кому належить Маріупольський меткомбінат?


Працівник Маріупольського меткомбінату у цеху
Працівник Маріупольського меткомбінату у цеху

Київ – Скандал навколо Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча розгорається. У четвер з’явилася інформацію про захоплення «Української реєстраційної компанії», яка здійснює реєстр акцій меткомбінату. Напередодні пролунала заява про придбання цього підприємства неназваною російською компанією. Нинішній голова правління комбінату назвав це брехнею. На думку ж деяких експертів, про рейдерську атаку наразі не йдеться.

Рік тому російський концерн придбав 100 відсотків акцій закритого акціонерного товариства «Ілліч-Сталь», якому належить близько 90 відсотків акцій Маріупольського металургійного комбінату. Про це у середу заявив представник кіпрської компанії «Формігос Холдинг ЛТД» Борис Подольський, який назвався представником нового власника меткомбіналу.

«Право власності оформлене на кілька офшорних компаній, двома з яких є «Формігос Холдинг ЛТД» та «Ривейн ЛТД». Через це дозволу від Антимонопольного комітету не знадобилося», – зазначив Борис Подольський.

Він пообіцяв, що впродовж кількох тижнів розкриє основного отримувача прибутків цих компаній. А затримку із оприлюдненням угоди він пояснив домовленістю із генеральним директором Маріупольського металургійного комбінату Володимиром Бойком про нерозголошення цієї інформації протягом року.

Бойко чекає реакції влади


У четвер з’явилася інформація про захоплення «Української реєстраційної компанії», яка веде реєстр акцій меткомбінат. За повідомленням газети трудового колективу ММК «Іллічівець», «група невідомих людей блокує доступ співробітників до робочих місць, а директору цієї компанії повідомили, що на його місце вже призначили нового керівника.

Інформацію про продаж металургійного комбінату, голова правління Володимир Бойко називає брехнею. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що рейдерська атака на підприємство триває впродовж року. За словами Бойка, із проханням розібратися у ситуації представники меткомбінату звертаються до усіх гілок влади.

«Зараз звертаємося до Президента, прем’єра, Верховної Ради, Генеральної прокуратури та СБУ, що йде рейдерське захоплення підприємства. Далі будемо дивитися, якими будуть дії. Влада ж має якось на це відреагувати», – сказав голова правління Маріупольського меткомбінату.

У розмові з Радіо Свобода Володимир Бойко зауважив, що йому не відомо, хто за цим стоїть.

Хто кому власник?


Але, на думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдара Газізуліна, у даній ситуації навряд чи йдеться про рейдерську атаку. Зважаючи на заплутаність у структурі власності українських підприємств, часто визначити справжнього власника дуже важко, наголошує економіст.

«В Україні все можливо, особливо, коли ми говоримо про підприємство, де структура власності дійсно є дещо заплутаною, – зауважує Газізулін. – Не секрет, що власники багатьох підприємств в Україні, зокрема, металургії – це офшорні компанії. Якщо подивитися на нещодавню статистику по прямих іноземних інвестиціях по прямих іноземних інвестиціях в Україну, то там Кіпр займає перше місце. У нас структура власності дуже заплутана, і не завжди антимонопольний комітет може визначити власника за певною офшорною компанією. Я не думаю, що тут йдеться про рейдерську атаку. Хоча, дійсно, інформації всієї тут немає».

Оглядачі наголошують: подібні питання мали б вирішуватися у судовому порядку. Проте, зважаючи на недовіру громадян до української судової системи, зазвичай учасники подібних спорів вирішують їх шляхом особистих домовленостей.

Довідка Радіо Свобода:

ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» входить до трійки найбільших українських металургійних підприємств. Спеціалізується на виробництві тонкого і товстого конструкційного листа, безшовних труб та балонів.

Меткомбінат імені Ілліча – колективне підприємство. Власником контрольного пакету акцій (понад 90 відсотків) є ЗАТ «Ілліч-Сталь». А засновником ЗАТ є організація орендарів підприємства.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG