Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович відсунув реформи на задній план (європейська преса)


Прага – Чимало впливових західних експертів сходяться на тому, що за сто дні перебування у владі Президент України Віктор Янукович встиг зосередити у своїх руках надпотужну за силою владу, але відсунув на задній план вкрай необхідні для держави реформи та зосередився на геополітичних спробах об’єднати Україну з Росією. Оглядачі також наголошують, що у політиці Януковича намітився небезпечний дисбаланс у стосунках зі Сходом (Росією) і Заходом, коли головний вектор зовнішньої політики загрожує застрягти в Москві.

Відомий на Заході аналітик Андерс Ослунд пише на сторінках «Москоу Таймз», що Віктор Янукович якраз на момент своїх ста днів при владі опинився на роздоріжжі – далі або ж реформи ринкового характеру і співпраця з МВФ та ЄС, або ж стагнація і серйозний економічний глухий кут для України. Єдине, що зробив Янукович, як зауважує Ослунд, – це зосередив у своїх руках небачену досі владу, яка діє поки що лише в інтересах великого бізнесу на сході України, котрий «делегував» Януковича у владу з метою досягнення якраз інтересів цих бізнесменів. Реформи, як виглядає, стають для Януковича все менш імовірними, бюджет не збалансований, переговорів із МВФ і ЄС немає, «уряд розслабився від власного самолюбства, відчуваючи, що справи йдуть як ніколи краще». На думку Ослунда, нинішнє економічне зростання в Україні «вкрай нестійке», фондовий ринок трясе, кредитні операції в банківському секторі й надалі завмерли. Україна немає засобів для покриття бюджетного дефіциту, ключові реформи не проводяться. Відсутність співпраці з МВФ може призвести до чергової хвилі виведення капіталів із України, якщо іноземний бізнес зрозуміє, що Національний банк України служить лише інтересам невеликої купки бізнесменів. Реформи, як вважає Ослунд, потрібні Україні вже зараз, якщо вона дійсно бажає вийти з економічного глухого кута.

Роман Олеарчик наголошує на сторінках впливової «Файненшел Таймз», що новий Президент України вже порушив баланс у стосунках із Росією та Заходом. Тут же наводяться думки західних експертів про те, як ніхто не очікував, що маятник зовнішньої політики Януковича відхилиться так різко у бік Росії. Автор нагадує, що Віктор Янукович обіцяв перед приходом до влади вести врівноважену політику зі Сходом і Заходом, зосередитися на внутрішніх реформах і привести Україну до ЄС. Але сьогодні новий Президент України не виконує цих обіцянок, що викликає занепокоєння у демократичному світі і, насамперед, у Європі. Аналітики побоюються, що Україна може потрапити під вирішальний вплив Кремля і втратити свої демократичні завоювання, котрі здобула упродовж останніх років.

Хоча відомий американський експерт Адріан Каратницький стверджує на сторінках тієї ж «Файненшел Таймз», що є ймовірність більш збалансованої зовнішньої політики України у найближчі місяці і що молода команда Януковича, професіонали у віці 30-40 років, підтримує курс на європейську інтеграцію України і дружні стосунки з Росією. Але, як наголосив Каратницький, далі ці наміри і слова мають бути підтверджені конкретними справами української влади.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG