Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович: Олігархи стоятимуть в загальній черзі!


Президент Віктор Янукович під час урочистого звернення до нації, Київ, 3 червня 2010 року
Президент Віктор Янукович під час урочистого звернення до нації, Київ, 3 червня 2010 року

Київ – За допомогою реформ подолати злидні, консолідувати суспільство і вивести Україну до двадцятки найрозвинутіших країн. Таку національну ідею, яка зможе об’єднати країну, запропонував Віктор Янукович у своєму більше як годинному зверненні до народу. Виступ відбувся на урочистому засіданні в палаці «Україна». З огляду на це, рух у центрі Києва був перекритий, а активістам опозиції не дали пікетувати захід.

«Бідність і злидні стали головною проблемою незалежності. Майже 30 відсотків наших громадян за межею бідності», – заявив Віктор Янукович.

Так далі жити не можна! – таким був лейтмотив першої частини виступу Президента.

За його словами, сучасна Україна зовсім не відповідає очікуванням 20-річної давнини, коли ухвалили декларацію про державний суверенітет.

Реформи будуть справою кожного – Янукович


Вихід із цієї ситуації, каже глава держави, у масштабних реформах. Президент обіцяв здійснення реформ у багатьох галузях: економіці, охороні здоров’я, освіті тощо.

«Відповідаючи на очікування людей, я пропоную курс глибоких реформ та системної модернізації країни, що охоплює усі сфери суспільного життя», – зазначив Віктор Янукович.

Президент пообіцяв якісно нову владу і якісно нову державу. За його словами, це буде справжня республіка для всіх громадян, а не лише для обраних.

«Олігархи, лобісти, інші групи впливу будуть стояти, як то кажуть, у загальній черзі! Ніякого стороннього впливу на державні рішення я не допущу!» – запевнив Президент.

Новизни від Президента не дочекалися

Голові тіньового уряду, депутату-б'ютівцю Сергію Соболєву у промові Президента бракувало новизни. «Щось аналогічне ми вже чуємо майже сто днів, – каже пан Соболєв. – Я думав, що вже перейдуть до чогось конкретнішого. На жаль, сьогодні це був виступ чергових обіцянок, причому, обіцянок, які абсолютно не підкріплені конкретним планом дій».

«Стилістично – це виступ пострадянських бюрократичних промов на чиновницько-господарських активах, – ділиться враженнями від промови політолог Вадим Карасьов. – Робиться з цього велика пропаганда: береться все добре, що тільки може бути, говоряться правильні слова».

Те, що заборонили опозиції, дозволили прихильникам

Президент обіцяв бути уважним і до опозиції, розширювати можливості для структур громадянського суспільства. Між тим організація виступу Президента не свідчила про увагу до опозиції та решти громадян. Рух у центрі столиці був тимчасово перекритий. Напередодні столичні рекламні агенції отримали від київської влади письмове прохання очистити від комерційної реклами території, прилеглі до палацу «Україна».

Напередодні суд заборонив акції протесту біля палацу. Активістів і депутатів опозиційної партії «За Україну та депутатів, які все-таки зібралися пікетувати захід, міліція заздалегідь відтіснила. Натомість їхнє місце зайняли прихильники Віктора Януковича.

Цього ж дня Верховна Рада склала свій графік роботи так, щоб депутати змогли завітати до палацу «Україна» і послухати виступ Президента. Однак депутати-опозиціонери проігнорували захід.


  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG