Доступність посилання

ТОП новини

Сто днів Януковича: Президент здивував експертів «несподіваними прийомами»


Віктор Янукович під час церемонії інавгурації, 25 лютого 2010 року
Віктор Янукович під час церемонії інавгурації, 25 лютого 2010 року

Київ – Відновлення керованості влади є найбільшим досягненням перших ста днів президентства Віктора Януковича. Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи». Водночас, експертів дуже непокоїть, що тенденція керованості поширилася також на законодавчу й судову гілки влади і починає поширюватися на ціле суспільство.

В експертному опитуванні фонду «Демократичні ініціативи» переважають негативні оцінки перших ста днів президентства Віктора Януковича. Дев’ятнадцять експертів нарахували десять негативів і вдвічі менше позитивів у діях глави держави.

Негативно експерти оцінили підписання «харківських угод» між Україною та Росією. На думку політолога Олексія Гараня, на зовнішньополітичній арені Віктор Янукович, попри проєвропейські заяви, показав себе більш проросійським президентом, ніж Леонід Кучма.

«Дії Президента в гуманітарній сфері оцінені негативно нашими експертами, які вважають, що ці дії ведуть до роз’єднання України, – каже науковий керівник «Демократичних ініціатив» Ірина Бекешкіна. – Негативно оцінили підтримку Президентом дій фракції Партії регіонів по створенню коаліції із залученням окремих депутатів. Негативно оцінили й політику Адміністрації Президента щодо ЗМІ – згортання свободи слова».

Суцільний позитив для «свого» виборця

Що ж до позитивів, то тут експерти відзначили відновлення керованої системи влади, угоду про демаркацію українсько-російського кордону та ухвалення держбюджету.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що своїх виборців Президент не розчарував.

«Влада єдина, немає конфліктів всередині неї, – каже експерт про те, що подобається виборцям. – В принципі, можна вважати досягненням і нормалізацію українсько-російських відносин. Адже виборці Януковича, думаю, зближення з Росією також вважають досягненням. Тобто, для своїх виборців результати ста днів Януковича виглядають привабливо і позитивно».

Президент зі своїми правилами

Найбільше експертів непокоїть, що керованість із виконавчої влади почала поширюватися на парламент, судову систему та й на все суспільство. Політолог Олексій Гарань визнає, що сто днів тому більшість експертів не очікували таких стрімких кроків Віктора Януковича у створенні нової моделі влади в Україні.

«Ми виходили з того, що є певні конституційні правила гри і певний розклад сил у Верховній Раді, – згадує пан Гарань. – І створити коаліцію без НУНС або без БЮТ неможливо. А якщо буде, умовно кажучи, коаліція з «Нашою Україною», то буде більш збалансований курс. Були достатньо такі спокійні прогнози».

Проте, зазначає політолог, завдяки поступливості Конституційного Суду глава держави змінив політичні правила.

Влада між реформами і виборами

Назва пропрезидентської коаліції в парламенті – «стабільність та реформи». Проте, якщо стабільність влада почала вибудовувати одразу, то реформи відклала на потім. Програму реформ Віктор Янукович збирається оприлюднити лише цього тижня. А реалізація реформ можлива лише з наступного року.

«Більшість заходів, якщо це дійсно реформи, потребують відображення у державному бюджеті», – каже політолог Ігор Жданов, додаючи, що в бюджеті-2010 такі витрати не передбачені.

Між тим, відтермінування презентації програми економічних реформ також мало негативні наслідки – зокрема, ускладнило переговори з МВФ.

Експерти зазначають, що медовий місяць у відносинах влади й суспільства поки що триває. Проте вже взимку очікування суспільства можуть змінитися. На думку експертів, це розуміють і очільники держави, а тому поспішають провести вибори до місцевих органів влади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG