Доступність посилання

ТОП новини

Заскочена повінню Угорщина


Повінь в Угорщині вже не перша цього року. Фото 17 травня 2010 року
Повінь в Угорщині вже не перша цього року. Фото 17 травня 2010 року

Угорщина – Внаслідок надмірних дощів майже пів-Угорщини – весь регіон Альфельд – опинилося в полоні паводку та ґрунтових вод. Кінцем тижня на греблях, що тягнуться уздовж берегів норовливих річок на 2 тисячі кілометрів, удень і вночі працювали близько 20 тисяч добровольців. Лише у травні метеорологічна служба країни зафіксувала рекордну кількість опадів за останні 110 років – 173 міліметри, що удвічі більше за місячну норму. Але дощі тривали й останніми днями.

У 12 областях країни 265 поселень залито паводковими водами, майже третину мешканців цих сіл евакуйовано. Найбільше люди потерпають у північно-східному Боршодському краї, де через постійні дощі широко розлилися річки Гернад і Шайов. Попри потепління, все ще не скасовано надзвичайний стан у восьми областях Угорщини.

Представник уряду Петер Сійярто повідомив, що місцеві самоврядування отримають лише на захисні роботи до 1,5 мільярда форинтів (приблизно 13 мільйонів американських доларів). Втім, рамки грошової допомоги потерпілим муніципалітетам держава постійно розширюватиме, запевнив прес-секретар кабміну.

Футбольні фанати теж борються зі стихією

Боротися зі стихією прийшло чимало людей у погонах і добровольців-цивільних із різних куточків країни.

Речник відомства з надзвичайних ситуацій Тібор Добшон повідомив: «Загалом на захисних греблях області Боршод працюють 18 тисяч осіб. 40 відсотків становить населення, решта – добровольці та члени різних організацій, у тому числі поліцейські, вояки, підрозділи охорони, пожежники, народні дружинники. Роботи триватимуть, поки в них буде потреба, але боротимемося за кожний метр греблі, адже дуже важливо захистити будинки людей».

На захисній дамбі села Фелшевдобса навіть з’явилися з кількадесят футбольних уболівальників столичного клубу «Ференцварош». «Ми приїхали з Будапешта. Всі до одного – уболівальники «Фраді». Нас тут близько 50 осіб. Прийшли для того, щоб допомогти захистити людей від води», – розповів ватажок групи Аттіла Чіґен.

Крім них, на греблях працюють ще півтори тисячі помічників, що удвічі перевищує число мешканців цього села.

Начальник учбового курсу вихованців поліцейської школи з Мішкольця, адміністративного центру області Боршод-Абауй-Земплен, Ласло Рак привіз сюди три роти підлеглих. «Зараз ми працюємо на цій захисній ділянці. Але я можу назвати багато місць, де вже були і де ще працюватимемо», – зазначив командир курсантів.

Новий урожай зберуть не всюди...

Та греблі витримують не всюди. Повенева вода залила тисячі будинків, причому деякі поселення вже по третьому разу. Є мешканці, що втратили майже все домашнє майно. Для них збирають гуманітарну допомогу і гроші.

Мер одного з таких постраждалих поселень Клара Бене від імені мешканців села щиро дякує за благодійну допомогу, що надходить звідусіль. «Найбільше серед цього всього отримуємо продукти, бо в них є потреба, адже село наше маленьке, наприкінці тижня важко купити харчі, – каже вона. – З багатьох місць отримали хліб, питну воду, навіть м’ясопродукти, щоб приготувати їжу для всіх».

Повінь залила в східній Угорщині 55 тисяч сільськогосподарських угідь. Місцеві фермери переймаються навіть не так майбутнім урожаєм, якого вже не сподіваються зібрати, а більше зруйнованими теплицями, саджанцями дерев та заболоченими ґрунтами. За попередніми підрахунками фахівців, виробникам завдано збитків стихією на 100 мільярдів форинтів (до 500 мільйонів американських доларів).

У поселенні Дунасентмікловш, що на півночі Угорщини, через часті опади стався величезний зсув на горбі, забудованому хатами. Місцеві жителі розповідають, що все відбувалося наче в якомусь фільмі жахів – на очах росли півметрові тріщини в землі, а будівлі з літніми терасами на нетривкому вологому ґрунті відносило на десятки метрів. Від цих хат лишилися тільки руїни. Подивитися на ці зсувні шари землі навіть приїхала ціла делегація студентів столичної «Політехніки».

Заступник голови села Мігай Шуда розповів про те, що побачив на власні очі. «Я лише прислухався, як все гримить і рухається з гори в долину, – зауважив він. – Виходять назовні корені дерев, тріщать від розриву... Будинки сиплються, завалюючись на бік... Але виразно чути і гуркіт самої землі під час зсуву».

Сьогодні в Будапешті перекрили дорожній рух на правому березі Дунаю. Повінь на річці лише набирає обертів. Вже зараз рівень води піднявся майже на 9 метрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG