Доступність посилання

ТОП новини

Схід Німеччини: повінь підступає до Бранденбурга


Німецький хлопчик на березі річки Одер поблизу німецько-польського кордону, 26 травня 2010 року
Німецький хлопчик на березі річки Одер поблизу німецько-польського кордону, 26 травня 2010 року

Берлін – Повінь усе ще не дає розслабитися Центральній Європі. У той час, як у Польщі ситуація поступово нормалізується, на східному кордоні Німеччини наростає напруга. Одер може вийти з берегів швидше, ніж очікувалося раніше.

Прем’єр-міністру німецької федеральної землі Бранденбург Маттіасу Плацеку нині не до відпочинку. Він перервав свою відпустку й терміново повернувся за робочий стіл, щоб особисто контролювати підготовку до ймовірної повені. Вода в річці Одер на східному кордоні Німеччини щогодини піднімається на один сантиметр. Раніше експерти розраховували, що повінь не буде настільки раптовою. Цілком можливо, що вже в четвер у цьому районі оголосять найвищий ступінь тривоги.

Нині близько ста експертів на 50-кілометровому відрізку між річками Одер і Найсе цілодобово перевіряють дамби, чи не утворилися десь тріщини. Про всяк випадок готові мішки з піском. В особливо критичних місцях із металевих щитів зводять додаткові загорожі, щоб зробити дамби вищими. Поки що на Одері панує напружений спокій, однак інтенсивні приготування вже ведуться, в тому числі й до евакуації.

Все залежатиме від тривалості повені

У зв`язку із небезпекою підтоплення берег річки Одер оточують спеціальною водозатримуючою стіною, 26 травня 2010 року
Після катастрофічної повені 1997-го року в Бранденбурзі модернізували й укріпили всі дамби. Та попри ретельну підготовку, ніхто не може дати стовідсоткової гарантії, що натиск води вдасться витримати.

«Питання не тільки в тому, як високо підніметься вода, але також у тому, як довго триватиме повінь. Адже навіть найміцніші дамби врешті-решт можуть «розім’якнути», – пояснила кореспондентка німецького телеканалу ZDF Брітта Гюпперт, яка перебуває в районі повені.

За словами експертів, без проблем дамби можуть витримувати натиск води упродовж десяти днів, потім настає критичний момент. Тому кризовий штаб у Бранденбурзі вирішив додатково укріпити мішками з піском ті відрізки, де загроза прориву є найбільшою.

Украй драматичний розвиток загрожує Слубіце – польському прикордонному місту, яке лежить на протилежному до німецького Франкфурта-на-Одері березі. Низка міських районів перебуває нижче рівня річки. Тому місто може затопити вода з каналізації. Таким чином, існує підвищена небезпека прориву дамби. Бургомістр Слубіце ще у вівторок закликав жителів щонайпізніше в п’ятницю полишити місто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG