Доступність посилання

ТОП новини

Україна має шанс скористатися підтримкою в Європарламенті – єврокомісар


Європейський комісар із питань бюджету та фінансового планування Януш Левандовський на зустрічі з українським віце-прем’єр-міністром Сергієм Тігіпком, 10 червня 2010 року
Європейський комісар із питань бюджету та фінансового планування Януш Левандовський на зустрічі з українським віце-прем’єр-міністром Сергієм Тігіпком, 10 червня 2010 року

Київ – Підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом було б добрим знаком для обох сторін. А Україна повинна скористатися підтримкою, яку вона має наразі у європейських структурах. Про це заявив у четвер у Києві європейський комісар із питань бюджету та фінансового планування Януш Левандовський після зустрічі з українським віце-прем’єр-міністром Сергієм Тігіпком. У свою чергу пан Тігіпко зазначив, що фінансова підтримка європейських фінансових установ допоможе Україні отримати новий кредит від Міжнародного валютного фонду.

Переговори щодо продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом мають бути завершені до початку осені. Про це віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко заявив сьогодні після зустрічі з європейським комісаром із питань бюджету та фінансового планування Янушем Левандовським. Пан Тігіпко зазначив, що однією з головних проблем на шляху отримання позики МВФ залишається великий дефіцит бюджету. Але попри це, український урядовець висловив сподівання, що переговори з Фондом завершаться успішно. За його словами, цьому сприятиме, зокрема, підтримка європейських структур.

«Я дуже вдячний і пану комісару, і Європейському Союзу за ту підтримку, яку вони нам надають. МВФ, як і будь-який кредитор, дуже погано йде у ті країни, які не мають співфінансування з іншого боку, – наголошує Тігіпко. – Підтримка Європейського Союзу, а нещодавно було ухвалене рішення про виділення 500 мільйонів євро від Світового банку, нам, звичайно, зараз дуже допоможе».

«ЄС потрібні амбітні партнери»

Наразі Україна і справді має значну підтримку у Європарламенті, зазначає Януш Левандовський, тому вона повинна використати цей шанс.

«Під час голосування щодо макрофінансової допомоги Україні «за» проголосувало 604 депутати Європарламенту, а «проти» – лише 47. Думаю, що це дуже добрий клімат, який Україна має використати», – зауважив Левандовський.

Коментуючи терміни підписання угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, Януш Левандовський зауважив, що Євросоюз помічає амбітні цілі нової влади, проте звернув увагу на те, що рух у цьому напрямку мають робити обидві сторони.

«Європейському Союзу потрібні амбітні цілі та амбітні партнери, і я знаю, що саме таку мету поставив перед собою Президент Янукович, – говорить єврокомісар. – Зі свого боку, ЄС готовий підтримувати все те, що можливо. Разом з тим, і Україна, і ЄС повинні робити щодо цього прозорі кроки. Думаю, що підписання цієї угоди було б гарним знаком. Євросоюз сьогодні потребує таких знаків, як за своїми межами, так і всередині ЄС».

Раніше в Адміністрації Президента Януковича висловлювали сподівання, що до кінця цього року буде підготовлено Угоду про асоціацію з Європейським Союзом та підписано угоду про безвізовий режим. Проте деякі українські експерти висловлювали сумніви щодо дотримання цих термінів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG