Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада копіює порядок, який існує в Росії (балтійські ЗМІ)


Рига – Балтійські політичні оглядачі привертають увагу до небезпечних тенденцій політики української влади, яка загрожує свободі слова в країні. Місцеві видання також інформують про діяльність іноземних спецслужб у Латвії, про плани щодо створення Центру енергетичної безпеки у Литві та міжнародні військово-морські навчання Baltops-2010 у Балтійському морі.

Латвійська газета Diena опублікувала статтю під назвою «Виникають побоювання щодо цензури в Україні». Газета зазначає, що українські журналісти намагаються привернути увагу громадськості до намірів адміністрації промосковськи налаштованого Президента України Віктора Януковича обмежити свободу преси в Україні. Опитані латиським виданням українські політичні експерти вважають, що спроби обмежити діяльність медіа не є окремими випадками, а свідчать про небезпечну тенденцію впровадження свідомої політики нової української влади. «Diena» зауважує, що здійснюється повністю координований і планомірний напад на свободу медіа в Україні. І що нова українська влада намагається копіювати порядок, який існує в Росії, і не тільки в політиці, але й у культурі та історії. Першою звісткою про обмеження свободи слова в Україні, пише газета, була заборона показу на телебаченні сюжету про те, що під час покладання квітів у перебігу візиту російського президента Дмитра Медведєва до Києва на голову Віктора Януковича впав вінок.

Латвійська газета Latvijas Avīze
інформує, що іноземні спецслужби в Латвії як джерело інформації використовують співробітників своїх дипломатичних представництв, а також створюють свою мережу агентів та контактних осіб із числа посадових осіб різних установ державного управління Латвії. Про це йдеться у підготовленій Міністерством внутрішніх справ Концепції національної безпеки. У документі пояснюється, що значним фактором загрози для національної безпеки є діяльність на території Латвії іноземних спецслужб країн, які не є членами ЄС та НАТО. Цю діяльність можна розділити на політичну, військову та економічну розвідки. Вона може бути спрямована як проти інтересів національної безпеки Латвії, так і представляти загрозу для безпеки НАТО та Європейського Союзу.

«Литовский кур'єр» пише, що Литва домагатиметься визнання з боку НАТО Центру енергетичної безпеки, який мають намір створити наступного року на базі Литовської військової академії у Вільнюсі. Планується, що центр займатиметься питаннями загроз енергетичної безпеки, висуватиме пропозиції щодо реалізації проектів і робитиме внесок у міжнародні ініціативи щодо підвищення енергетичної безпеки.

Естонська газета Postimees
повідомляє про проведення 6-22 червня в Балтійському морі в рамках програми «Партнерство заради миру» міжнародних військово-морських навчань Baltops-2010. Військово-морські маневри у Балтиці, за задумом організаторів, покликані сприяти взаєморозумінню, довірі, тіснішій взаємодії та співробітництву між військово-морськими силами та особовим складом армійських підрозділів країн-учасниць, а також забезпечити можливості національним силам і штабам підвищити свій професійний рівень, беручи участь у низці спільних тренувань. У навчаннях задіяні понад три тисячі вояків військово-морських, військово-повітряних і спеціальних сил США, Бельгії, Естонії, Данії, Франції, Росії, Латвії, Великої Британії, Литви, Польщі, Естонії, Німеччини й Швеції, а також 36 надводних суден, два підводні човни, літаки та гелікоптери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG