Доступність посилання

ТОП новини

Польща виведе своїх солдатів з Афганістану?


Варшава – У Польщі розгорілася дискусія щодо подальшої долі польської військової місії в Афганістані. Приводом до важливих заяв представників найвищої державної влади стала чергова загибель там польського солдата.

Прем’єр-міністр Дональд Туск заявив услід за трагічною суботньою подією, – два дні тому в Афганістані загинув 25-літній капрал Мілош Ґурка, – що Польща повинна ухвалити план якнайшвидшого завершення польської присутності в Афганістані.

За його словами, кожна смерть польського солдата змушує повертатися до питання про дату виведення польських військ із цієї країни.

Він запевнив, що Польща порушить це питання на саміті країн НАТО, який восени відбудеться в Лісабоні.

Дональд Туск так пояснює свою позицію: «Польща не повинна виходити з лав держав-членів НАТО. Та ми повинні переконувати наших союзників у потребі інтенсивнішої дискусії про те, як закінчити місію в Афганістані».

Коментуючи суботню антивоєнну демонстрацію перед президентським палацом, Туск зазначив, що цілком розуміє реакцію співгромадян. Мовляв, він не знає нікого, хто був би ентузіастом польської присутності в Афганістані.

Аналогічні заяви зробив і виконувач обов’язків президента Польщі Броніслав Коморовський. Цей політик, який очолює Сейм та кандидує на посаду президента, запевнив, що звернеться до уряду з пропозицією про підготовку плану виведення військ з Афганістану.

«Я думаю, що впродовж наступних тижнів буде готова стратегія і польська пропозиція, адресована НАТО. Восени відбудеться сесія НАТО, яка буде присвячена військовій присутності в Афганістані. Тож у нас є кілька місяців для того, щоб підготувати польські пропозиції для внутрішньої дискусії в НАТО, де більшість країн також шукає можливість вивести свої війська», – заявив він.

Опоненти критикують заяви владців про виведення військ

Заяви двох найвищих керівників держави викликали різку критику з боку їхніх політичних опонентів. Павел Коваль, депутат Європейського парламенту від польської партії «Право і справедливість», переконаний: «Якщо під впливом замаху на польських солдатів в Афганістані в кульмінаційний момент виборчої кампанії з’являються декларації про зміну стратегічних рішень, то це неправильно, це може бути небезпечне».

Однопартієць Коваля, кандидат на президента Ярослав Качинський у своїх висловлюваннях обережніший. Він каже, що слід серйозно подумати про те, як довго повинна тривати польська місія в Афганістані.

Та водночас він наголошує на тому, що присутність поляків в Афганістані обґрунтована, оскільки це важлива складова боротьби з тероризмом. Качинський згадав, що в усіх резонансних терористичних замахах, і в Нью-Йорку, і в Мадриді, і в Лондоні, гинули поляки.

Уся справа в виборах?

У польських медіа з’явилися коментарі з приводу того, що несподівані декларації Туска і Коморовського, політиків із владної партії «Громадянська платформа», спричинені президентськими виборами, що наближаються. Мовляв, переважна більшість поляків висловлюється проти присутності польських солдатів в Афганістані. Тож заяви про завершення військової місії можуть принести Броніславу Коморовському додаткові бали на виборах, до яких залишилося п’ять днів.

Капрал Ґурка став уже сімнадцятою жертвою зі складу польської військової місії в Афганістані. Міна-пастка забрала його життя та поранила вісьмох інших польських солдатів.

Рішення про дислокацію польського військового контингенту в Афганістані було ухвалене дев’ять років тому, ще за президентства Олександра Кваснєвського. Нині в Афганістані перебуває понад три з половиною тисячі польських військових.

Союз НАТО здійснює в Афганістані командування багатонаціональними Міжнародними силами сприяння безпеці (ISAF), які перебувають там за мандатом Ради Безпеки ООН і в яких беруть участь 45 країн – 28 членів НАТО і ще 17 країн із-поза меж Північноатлантичного союзу. Їхня загальна чисельність становить нині майже 120 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG