Доступність посилання

ТОП новини

Роттердам – найпоетичніший порт світу (огляд культурних подій у Європі)


Cецесійна споруда у чеської столиці
Cецесійна споруда у чеської столиці

Прага – Наприкінці тижня, вже традиційно, на вас чекає розповідь про деякі найцікавіші культурні події в Європі. Сьогодні це буде один із найвідоміших поетичних фестивалів, який вже в 41-ше відкрився в голландському Роттердамі, а також оповідь про виставку мистецтва сецесії, яку підготував Народний дім у Празі.

Сецесія з Нюрнберга прикрасила Прагу

Прага – місто, яке часто називають відкритим підручником з архітектури. Тут відкрилась виставка мистецтва сецесії, що примандрувала з німецького Нюрнберга. Сецесія – унікальний мистецький стиль, який захопив Європу наприкінці 19 століття. Він хоча й тривав недовго, але встиг проявитись у всьому – від архітектури до книжкової обкладинки, від монументальної скульптури до жіночих прикрас і зачісок.

Сецесія відрізняється м’якими, плавними лініями, її форми часто нагадують стилізовані лілії чи павине перо. Тож недаремно експозиція представлена в Народному домі – найкращій сецесійній споруді чеської столиці.

На виставці тяжко відірватись від творів прикладного мистецтва – прекрасних, обтічних за формами ваз зі скла і кераміки, декоративних тарелів у вигляді розкритої лілії чи підносів та жіночих гребінців із цинку, прикрашених скляними кольоровими квітками.

Експозиція неповторна, зауважує одна з її організаторів Маґдалена Живна. «Ця виставка має кілька цікавих сторін, – каже вона, – передусім – це те, що всі твори належать до однієї приватної збірки, тобто їх просто так побачити не можна. Друге: нинішня виставка є першою презентацією збірки поза кордонами Німеччини, тобто побачити її зараз можна тільки у Празі. І ще таке: всі твори походять із майстерень міста Нюрнберг, тобто це унікальне мистецьке явище».

Твори з Нюрнберга в інтер’єрах празького Народного дому, прикрашеного вітражами і скляними люстрами, становлять одну гармонійну цілість, ім’я якій – мистецтво сецесії.

Роттердам – найпоетичніший порт світу

Роттердам
Роттердам – друге найбільше місто Голландії й один із найбільших морських портів світу. Але Роттердам – це і культурна столиця світу, яка славиться модерною архітектурою, симфонічним оркестром і Музеєм Бойманс ван Бенінген, де представлені твори Тиціана, Рубенса і Рембрандта.

Роттердам – це також найпоетичніший порт світу: вже 41 рік завжди у червні тут відкривається міжнародний фестиваль поезії. Протягом тижня багатьма мовами світу в Роттердамі читали поезію. У програмі фестивалю – дискусії й тематичні вечори – «Поезія одним подихом», «Книжка на підвечірок», «Поезія на сцені» чи «Правильний світ». Серед поетів – польські автори Ева Ліпска і Нобелівський лауреат Віслава Шимборська, Евґеніюш Алісанка з Литви, Томас МакКарті з Ірландії й багато інших.

Цікаву тему запропонував, скажімо, португальський поет Фернандо Пессоа. Його «Ностальгія за увічненням» – це розмова про двомовну поезію. Фернандо Пессоа творить португальською, але при цьому наголошує, що його португальський націоналізм не географічного чи політичного характеру, а лінгвістичного і літературного. Крім рідної, він пише також англійською, в молодості навіть мріяв досягти слави Шекспіра.

Вечором музики і поезії наприкінці цього тижня фестиваль завершує свою роботу.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG