Доступність посилання

ТОП новини

Чехи запрошують провести музейну ніч на історичному автомобілі (огляд культурних подій у Європі)


Прага – Цього року багато культурних подій у Європі прикрашає ім’я ренесансного майстра Сандро Боттічеллі. Саме на травневі дні припадає 500-ліття від дня смерті митця, життя якого зв’язане з Флоренцією. Також Відень підготував цікаву виставу – соціалістичний реалізм по-корейському – виставка, яка привертає увагу не тільки фахівців. А в Чехії традицію травневих музейних ночей завершує унікальний Музей історії автомобіля.

Сандро Боттічеллі – геніальний, надзвичайний, фантастичний, ряд епітетів можна продовжити. Варто лише побачити твори великого флорентійця. Цього року кілька музеїв у Європі підготували до ювілею митця виставки. Але головна адреса – рідна Флоренція, де виставлені «Народження Венери» і «Весна».

Митця звали Алесандро ді Маріано ді Ванні Філіпепі, а прізвисько до Сандро перейшло від його старшого брата, якого за округлі форми прозвали «бочечкою» – боттічелло.

Вперше з мистецтвом Сандро Боттічеллі зустрівся в майстерні ювеліра, саме звідти його увага до деталей, далі до біографії Боттічеллі вписалась низка відомих осіб епохи Відродження – прославлені художники Філіппо Ліппі й Вероккьо, в яких навчався; приятелі – родина Амеріґо Веспуччі, який відкрив Америку, та насамперед – Лоренцо і Джуліано Медічі, які стали його меценатами.

У мистецтві Сандро не був ні завойовником, ні бійцем, він лише тонко відчував гармонію й розумів цінність гуманістичних ідей свого часу. На цій основі він створює свій світ краси і гармонії, відкриває для нас красу людського тіла. Його Венера, яка народжується з мушлі, є знаком своєї доби – часу досконалості і духовності. Прекрасною декорацією для розуміння творчості Боттічеллі є ренесансна архітектура Флоренції.

Соціалістичний реалізм по-корейському у Відні


А Віденський музей декоративного мистецтва підготував першу у своїй історії виставку мистецтва комуністичної Кореї «Квіти для Кім Ір Сена».

Тривалі й не прості переговори з Пхеньяном принесли успіх: на виставці можна побачити понад сто малярських творів і плакатів, на яких зображені трудящі Корейської Народно-Демократичної Республіки за роботою на тракторі, в полі, за верстаком, усі у стилі соціалістичного реалізму. Родзинкою виставки є 16 монументальних полотен, на яких зображений Кім Ір Сен.

Суперечлива виставка викликає подив, критику, нерозуміння, але більшість відвідувачів погоджується в одному: побачити корейський соцреалізм у серці Європи – це справді явище не буденне.

Музейна ніч на історичному автомобілі

А в Чехії травневу традицію музейних ночей цієї суботи завершить Музей історії автомобілів у місті Млада Болеслав, яке є батьківщиною «Шкоди Авто». Тільки чотири автозаводи у світі можуть похвалитись, що жодного дня за свою понад столітню історію не перервали виробництво. Чеська «Шкода Авто» один із них.

У Музеї «Шкоди» експонуються історичні авта й деталі до них: сидіння, покриті шкірою, дзеркальця і попільнички, скляні вази для квітів, які замовляли особливо вибагливі автолюбителі. Але родзинка музейної ночі – прогулянка на історичному авті, переконує працівниця музею Бланка Дірова.

«Найбільшим магнітом для відвідувачів є прогулянка старим центром Младої Болеслави на «ветеранах» – старих автах, а також огляд самого заводу вночі, – каже вона. – Цього року їздять «Шкоди-860» і «Шкода-Суперб». Це закриті великі автомобілі класу «Люкс», усі – довоєнного виробництва».

Ніч у Музеї історії чеської «Шкоди» супроводжує рок-група, можна також переглянути документальні фільми з історії заводу.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG