Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори: нові правила для «старих облич»


Київ – Питання про проведення місцевих виборів в Україні восени цього року буде порушене у Верховній Раді вже наступного тижня. Зараз Партія регіонів намагається узгодити новий закон про проведення місцевих виборів. Серед новацій – скорочення термінів виборчої кампанії, пропорційна система та заборона виборчих блоків. У БЮТ натомість твердять, що влада таким чином намагається ускладнити діяльність опозиції. А експерти зазначають, що найбільші труднощі виникнуть у нових політичних сил.

За словами депутата-регіонала Вадима Колесніченка, Партія регіонів вже наступного тижня порушить у сесійній залі питання саме про 31 жовтня цього року як дату місцевих виборів.

Ця дата виборів до органів місцевого самоврядування стала найімовірнішою після того, як учора Конституційний Суд визнав неконституційним проведення виборів до місцевих рад навесні наступного року.

Вадимо Колесніченко, депутат Верховної Ради (Партія регіонів)
Говорив Вадим Колесніченко і про плановані «регіонами» деякі зміни до закону.

«Ми пропонуємо змінити деякі позиції, – каже він. – По-перше, скоротити до п’ятдесяти днів виборчу кампанію. По-друге, зняти питання щодо участі в виборчій кампанії блоків. По-третє, щоб висування відбувалося виключно від партій, а виборча система була змішана. Тобто сільські і селищні ради залишаються мажоритарними, а інші ради – мають формуватися п’ятдесят на п’ятдесят: половина мандатів розподіляється за списком, а інша половина – по мажоритарних округах».

Тимошенко і Литвина позбавляють «зручностей»

За словами Вадима Колесніченка, заборона для партійних блоків спрямована насамперед на те, щоб зробити місцеві органи влади більш відповідальними. «Блок, який не дав людям того, що він обіцяв, може йти на наступні вибори вже під іншою назвою. Але ж люди там будуть ті ж самі. Це – технологічні ігрища», – каже депутат-регіонал.

Натомість перший заступник лідера БЮТ Олександр Турчинов переконаний, що ця ініціатива скерована насамперед проти їхньої політичної сили.

«Цим вони прагнуть погіршити нам політичну агітацію, тому що доведеться орієнтувати виборців на партію «Батьківщина», а люди звикли до Блоку Юлії Тимошенко, – зауважив він. – Вибори підганяють під себе, під свої можливості і роблять усе, щоб опонентам було найбільш складно і незручно проводити агітацію».

Між тим лідер блоку свого імені Володимир Литвин фактично вже змирився з тим, що блоків на місцевих виборах не буде. На його думку, «це є неминучим».

Молодим політикам доведеться «шукати дах» у старих партіях

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко
Голова Комітету виборців України Олександр Черненко переконаний, що заборона блокам брати участь у місцевих виборах перш за все нашкодить новим політичним лідерам, які показали високі результати у президентських перегонах.

«У першу чергу, постраждають політичні сили Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка, – вважає він. – Популярність та відсутність структур на місцях дозволяє провести людей у ради лише завдяки прапорові – завдяки імені».

«Місцевим елітам також доведеться шукати «дах» у вже наявних партій, хоча раніше вони могли створити власний виборчий блок. Це не сприятиме приходові до влади на місцях нових облич», – каже Олександр Черненко.

Експерт звертає увагу на те, що проект закону досі не запропонований. На його думку, це є свідченням того, що єдиної позиції з цього приводу немає, а переговори довкола нового закону тривають.

Утім, експерти та джерела в органах влади кажуть про одне: місцеві вибори восени цього року відбудуться і проходитимуть за новим законом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG