Доступність посилання

ТОП новини

Експерти Ради Європи висловили певні застереження до проекту Виборчого кодексу України


Київ – Проект Виборчого кодексу України в цілому відповідає Європейській хартії про місцеве самоврядування, хоча є певні застереження. До такого висновку дійшли експерти Ради Європи. Їхні пропозиції обговорювали на робочому засіданні, організованому парламентським комітетом з питань державного будівництва і місцевого самоврядування.

Жерар Марку
Проект Виборчого кодексу вже зареєстрований у Верховній Раді України. Робоча група, зокрема, пропонує вибори сільських, селищних і міських рад проводити за мажоритарною системою одномандатних округів, а до обласних і районних рад за змішаною системою – і багатомандатними, і мажоритарними округами. Заступник голови комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Юрій Ключковський вважає, що нинішня пропорційна виборча система «партизує» місцеве самоврядування і підпорядковує депутатів партіям, а не інтересам виборців і територіальних громад.

Із такою думкою загалом погоджуються і представники Ради Європи. Експерт із питань місцевого самоврядування, професор університету Париж Сорбона-Пантеон Жерар Марку переконаний, що виборчий кодекс повинен мати переваги над виборчим законодавством. А закон про місцеві вибори, за його словами, потрібно зробити таким чином, щоб його було просто імплементувати у виборчий кодекс.

Жерар Марку вважає, що вибори доцільно проводити в два тури, щоб обрана влада мала більшу легітимність. На його думку, також варто відмовитися від підписних листів, адже вимоги для реєстрації кандидата в депутати і так досить жорсткі.

Скільки ж жінок в українській владі?


А експерт Ради Європи з питань місцевого самоврядування та гендерної рівності Даян Бан’ян наголосила, що у виборчому кодексі України недостатньо прописані вимоги, які мають полегшити участь жінок у виборчому процесі. Також, за її словами, варто збільшити представництво жінок у виборчих комісіях.

На це народний депутат України Сергій Подгорний повідомив, що в Україні 55 відсотків членів виборчих комісій – це жінки, а в Центральній виборчій комісії їх 35 відсотків. Парламентарій також зауважив, що чим нижчий рівень влади, тим там більше жінок. У деяких сільрадах їхня кількість перевищує 80 відсотків.

А щодо двох турів виборів, то депутат нагадав, що раніше ця система існувала, але якість народних депутатів кращою не була.

Все залежить від парламенту


Андрій Магера
Коментуючи висновки експертів Ради Європи, заступник голови ЦВК Андрій Магера зазначив, що вони дивилися очима західноєвропейського світу на проблеми, які існують в Україні.

Загалом, за якими правилами українці обиратимуть депутатів залежить від Верховної Ради. За прогнозом Юрія Ключковського, найближчим часом український парламент Виборчий кодекс не розглядатиме. За його словами, в коаліції зараз інші проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG