Доступність посилання

ТОП новини

«Брюссель, ласкаво просимо до України!» – ляльки поєднують Європу


Київ – «Brussels, Welcome to Ukraine!» – «Брюссель, ласкаво просимо до України!», «Європо, єднайся з Україною!» – ці гасла зустріли відомих європейських та українських митців і майстрів-лялькарів у Києві на Міжнародному салоні авторської ляльки. Столиця України уперше проводить подібний мистецький захід, який організували Асоціація українських лялькарів, Спілка лялькарів Європи, приватні галереї з України, Німеччини, Нідерландів за сприяння міжнародного центру «Мистецький арсенал». Його мета – утворити простір щастя і натхнення, об’єднавши ляльок і лялькарів із різних куточків Європи.

Тож і назвали організатори свій салон «Київською казкою», а проходить він у Центрі «Мистецький арсенал», який завдяки кільком тисячам різноманітних ляльок перетворився на справжню «країну чудес». Тож нічого дивного, що на вході відвідувачів зустрічають
Петриківський розпис та бельгійське мереживо поруч
справжня Аліса з «країни чудес», ляльки з українсько-німецького проекту «Діти світу» та двоє ведмедиків: чорний, із петриківським розписом, і синій, із брюссельським мереживом. Вони тримають повітряну кульку з написом «Брюссель, ласкаво просимо в Україну», і, за словами директорки «Мистецького арсеналу» Наталі Заболотної, символізують утворення «лялькового казкового європростору» у Києві.

«Казка також колись, з чогось починається. Я щаслива, що для створення «Київської казки» прибули знані європейські та українські лялькарі, митці зі США та Росії, – каже Наталя Заболотна. – Дуже хочеться, щоб і ті українські митці, майстри, які зараз виготовляють ляльки, для яких це є, мабуть, дороге хобі – дай Боже, ця чудова «забава» у них переросте у стадію творчого, але все-таки бізнесу. І щоб Україну запрошували до участі у різних ярмарках у світі, і щоб міжнародна спільнота визнала таким чином нашу країну».

Німецька лялькарка Гільдеґард Ґюнцель, «хресна мамою» сучасної авторської ляльки
Гільдеґард Ґюнцель із Німеччини лялькарі з ніжністю називають «хресною мамою» сучасної авторської ляльки: для неї Україна – це новий, казковий, містичний світ, в якому мирно співіснують русалки і чортики, красуні і чудовиська, і цей світ тісно пов’язаний із простором європейської ляльки.

«Особисто я працюю за підтримки фантазії, з одного боку, і знань про історію людини та іграшки – з другого, – зауважує Ґюнцель. – Лялька – це наш портрет, людський! Але коли люди кажуть, що красуні-ляльки врятують світ від ненависті, я кажу: ні! Це ми, люди, і тільки ми можемо об’єднатись і врятувати бодай Європу від розбрату, від морального падіння. А ляльки нам допоможуть, звичайно ж!»

Мешканці «Київської казки» запрошують…

Маґодзи, подільські ляльки
Чим глибше ви поринаєте у «Київську казку», тим більше відкриттів робите: наприклад, сучасні байкери катають по вузеньких львівських і краківських вуличках панянок-маґодз – так у середні віки на Поділлі називали ляльку, виготовлену мамою чи бабусею для дитинчат з підручних матеріалів. Українська лялька – мотанка потоваришувала з улюбленцем маленьких британців – ведмедиком Тедді. А біля мініатюрного млина про щось гомонять українська Галка та її нова подруга Івон із Нідерландів…

«Європейські мами власноруч виготовляли – а дехто і досі виготовляє – ляльок-берегинь для своїх малюків, в Україні споконвіку лялечку клали до немовляти у колиску. І потім ляльки, вже інші, людину упродовж життя супроводжували», – розповідає харківська студентка., авторка колекції української автентичної ляльки Ольга Мальцева.

А майстриня з Нідерландів Івон Фліппс додає: «Археологи знаходять ляльок у погребіннях кельтських часів, і то не лише у жіночих похованнях, а навіть у чоловічих. Тому що кожен кельтський вояк возив із собою іграшку, ляльку-тотем».

Ляльки-благодійники

Варто відзначити, що у рамках Міжнародного салону, знані лялькарі і митці з України, ФРН і США проводитимуть майстер-класи для бажаючих.

А театр авторської ляльки «Каспер» у вихідні працюватиме з маленькими відвідувачами салону. Режисер театру Вадим Самбор зазначає: «Ми з колегою працюватимемо у першу чергу з неповносправними дітлахами, оскільки вони – наша аудиторія, ми розігруємо з ними цікаві вистави, для них лялька – справжній товариш і лікар».

А ще лялькарі проведуть благодійний аукціон «Зіркові ляльки творять добро!». За словами ініціатора Салону, київського митця Антона Сазонова, отримані кошти використають для мистецьких та освітніх програм для дітей із соціально незахищених верств населення. А отже, і українські ляльки, і ведмедики Тедді, і Аліса з країни чудес зроблять добру справу: перетворять життя сотень маленьких українців на справжню мистецьку казку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG