Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь – Росія: «газова війна» закінчена, конфлікт триває


Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, Новокузнецьк, 24 червня 2010 року
Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін, Новокузнецьк, 24 червня 2010 року

Прага – Росія поновила постачання газу до Білорусі, підтвердивши, що ця країна цілком розплатилася зі своїми боргами. «Газпром» також каже, що залагодив і свій борг перед Мінськом за транзит газу. Тож чи скінчилася ця «газова війна»?

Російський газовий монополіст «Газпром» повідомив, що Білорусь переказала йому повну суму боргу за постачання цій країні російського газу за кілька останніх місяців – 187 мільйонів доларів. Відтак, заявили в компанії, вона відновлює нормальне постачання газу Білорусі.

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов також оголосив у Москві, що ця компанія, в свою чергу, сплатила суму, яку в відповідь вимагав Мінськ, – борг за транзит російського газу через білоруську територію далі до Європи.

А прем’єр-міністр Росії Володимир Путін висловив жаль, що газовий конфлікт стався, і сподівання, що надалі таке не повториться.

«Становище загалом заслуговує на великий жаль, бо виник конфлікт із країною, з якою Росія має особливі відносини», – заявив він, перебуваючи в російському місті Новокузнецьку.

Мінськ усе ще має претензії


Тим часом у Мінську білоруська газотранспортна компанія «Белтрансгаз» підтвердила, що отримала від «Газпрому» плату за транзит. Водночас там звернули увагу, що коштів надійшло менше, ніж домагалася Білорусь – 228 мільйонів доларів, а не 260, як хотіли в Мінську.

Міністр енергетики Білорусі Олександр Азярец наголосив, що це лише 87 відсотків від суми боргу Росії. Ці його слова транслювали на телебаченні.

Таким чином, не ясно, чи Мінськ відкликав свою погрозу перекрити транзит газу на Захід аж до повного повернення боргу.

Москва нагадує про контракти

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов
Передбачаючи таку реакцію, речник «Газпрому» Сергій Купріянов особливо зауважив: «Плату здійснили точно відповідно до контракту, який передбачає ставку транзиту в 1 долар 45 центів». Іще раніше голова правління російської компанії Олексій Міллер заявляв, що Білорусь виставила рахунок за транзит, який не відповідає контрактові.

І Володимир Путін нині говорив про необхідність дотримання обома сторонами умов чинних контрактів, поки не домовилися про нові. «Водночас необхідно провести переговори з білоруськими партнерами і за столом переговорів, у нормальній, товариській, діловій обстановці з’ясувати всі питання, які досі є суперечливими», – заявив прем’єр російського уряду.

При цьому він нагадав, що Білорусь нині отримує російський природний газ за цінами, найменшими з усіх споживачів...
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG