Доступність посилання

ТОП новини

У США розкрили мережу російських шпигунів


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах арештували 10 російських шпигунів, повідомило у Вашингтоні Міністерство юстиції США. Одинадцятого ще шукають.

Повідомлення Міністерства юстиції читається як детективний роман Джона Ле Карре часів Холодної війни.

Ну, наприклад, уявіть собі таке: агент Федерального бюро розслідувань США, яке давно вже взяло тих шпигунів на гачок, видаючи себе за резидента російської розвідки, зустрічається в нью-йоркському ресторані з російською шпигункою Анною Чапмен. Її посадили невдовзі після зустрічі з «резидентом». У Вашингтоні інший агент ФБР, теж видавши себе за резидента, зустрічається на вулиці неподалік Білого дому з нині заарештованим Михайлом Семенком.

Будівля Служби зовнішньої розвідки Росії в районі Ясеньово на околиці Москви
Згідно з документацією кримінальної справи, заведеної на шпигунську мережу, всі десятеро є агентами російської розвідки, яких закинули на територію Сполучених Штатів із метою довготермінової діяльності. Обвинувачують також одинадцятого, досі не названого шпигуна. Його поки що розшукують.

Ці агенти мали завдання інфільтруватися в американські політичні кола, вербувати урядовців, роздобувати розвідувальну інформацію і надсилати відповідні донесення Службі зовнішньої розвідки у Москві.

ФБР перехоплювало обмін посланнями агентів із «Центром». Навіть деякі тексти наводяться у повідомленні Міністерства юстиції.

Дім у містечку Монтклер у штаті Нью-Джерзі, де жили «Річард і Сінтія Мерфі»
В одному з перехоплених шифрованих комп’ютерних послань із Росії до Річарда і Сінтії Мерфі говориться: «Ви надіслані до США на довготермінову подорож. Ваша освіта (в американських університетах), банківські рахунки, авта, будинок тощо – все це слугує одній меті: виконанню вашої чільної місії, а саме пошукові та розвиткові зв’язків у політичних колах США і надсилання розвідданих».

Десант шпигунів-нелегалів

За повідомленням Міністерства юстиції США, усю десятку звинувачують у «злочинній змові з метою діяти як агенти іноземного уряду, не інформуючи про це (як того вимагає закон) міністра юстиції США», що тягне за собою покарання тюремним ув’язненням на термін максимально до 5 років. Також їх обвинувачено у змові з метою відмивання грошей, що може каратися 20 роками тюрми.

Прізвища заарештованих – Мерфі, Чапмен, Семенко, інші – не справжні. Це псевдоніми – цих людей нелегально закинули до Сполучених Штатів із підробленими документами й відповідними біографічними легендами для багаторічної шпигунської діяльності. Всі вони мали упродовж років американізуватися такою мірою, щоб інфільтруватися в урядові кола. Це те, що у детективній літературі називають терміном «кроти».

Арешт мережі є лише початком масштабної кримінальної справи. Багато цікавих подробиць, очевидно, органи правосуддя опублікують невдовзі.

Зауважимо, що скандал вибухнув на тлі значного поліпшення відносин між Сполученими Штатами й Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG