Доступність посилання

ТОП новини

Балтійці використовують літні відпустки і для відпочинку, і для роботи


Рига – Жителі Латвії, Литви та Естонії надають перевагу короткому відпочину – на декілька днів, або ж вибирають туристичні поїздки по своїй чи сусідніх країнах. Балтійське море, чудові пляжі, розвинутий сільський туризм та розгалужена система центрів відпочинку у регіоні полегшують вибір балтійців. Натомість окрема частина жителів країн Балтії залишається прихильними відпочинку на південних курортах. Інші ж, щоб заробити більше коштів, використовують літні відпустки для роботи.

Тільки у липні до Балтії прийшло справжнє літо. Балтійці використовують нагоду насолодитися сонячними днями, відпочити, не виїжджаючи за межі своїх країн, і беруть короткочасні відпустки. Це дозволяє їм заощадити кошти і водночас набратися сил для подальшої роботи.

Цього року майже 60 відсотків латвійців обрали активний відпочинок вдома і лише 22 відсотки, як і раніше, мають намір поїхати на відпочинок за кордон. Інші ж мешканці Латвії цим літом зовсім не планують мандрувати, оскільки вони на це не мають коштів. Отримавши відпускні кошти, вони продовжують працювати.

«Популярними залишаються відпустки на один, або два тижні. Але люди різні, хтось каже, що стомився і хоче відпочити, й тому йде у відпустку. Але є й такі, хто відпустку використовує для того, щоб заощадити кошти», – зауважує представник торговельної мережі Rimi Зане Ениня.

Туристична галузь долає кризу


Не зважаючи на таку тенденцію, туристична галузь Латвії усе ж таки змогла подолати нижчий рівень кризи, яка спостерігалася у середині минулого року.

За словами керівника Латвійської асоціації туристичних агентів Кітії Ґітенфорде, цього року збільшився попит на відпочинок за кордоном. Популярними залишаються курорти Туреччини. Полюбляють відпочивати латвійці також у Єгипті, Іспанії та на Криті.

Оживає й місцевий туризм. В Естонії, не зважаючи на кризу, місцеві центри відпочинку не відчувають браку клієнтів, а в деяких з них усі місця на вихідні дні заброньовані аж до кінця літа.

У Латвії значним попитом користуються намети, спальні мішки, роликові ковзани, велосипеди та самокати. Активний відпочинок допомагає не тільки побачити красоти рідної Латвії, але й сприяє здоровому способу життя.

Власник латвійського хутора Армадс Берг вважає, що час депресії у сільському туризмі вже позаду. Власники невеличких готелів та гостьових будинків у латвійських регіонах всіляко залучають клієнтів – окрім зниження цін, вони пропонують клієнтам нові послуги.

«Цього року ми бачимо, що збільшилась кількість тих заходів, на які ми орієнтовані – весілля, різні урочистості та корпоративні заходи. В принципі людям цікаво у нас відпочивати, сільський туризм оживає, час депресії завершується, усе потрохи налагоджується», – каже Армандс Берг

Вдома усе краще...

Мандрують влітку Латвією і латвійці, які працюють за кордоном. Вони приїздять у відпустку на Батьківщину, щоб зустрітися з родиною та друзями, а головне – відпочити вдома.

«Мені здається, що тут усе краще, ніж в Англії. Більше зелені і взагалі... », – поділилася з Радіо Свобода Сандра – донька латвійських гастарбайтерів, які працюють у Великій Британії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG