Доступність посилання

ТОП новини

Звіт МВС: Третина засуджених міліціонерів – хабарники


Київ – Про підсумки роботи української міліції за перше півріччя 2010 року розповів перший заступник міністра внутрішніх справ, Сергій Попков. У вівторок на розширеному засіданні колегії МВС заступник міністра заявив, що без сумніву робота міліції потребує перебудови. У своєму звіті керівництво МВС зосередило особливу увагу на окремих проблемах, а деякі й зовсім не згадало.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Попков
Про піврічну роботу органів внутрішніх справ перший заступник міністра Сергій Попков звітував перед засобами масової інформації трохи більше, ніж 20 хвилин. Як повідомили у відомстві, особисто очільнику української міліції, Анатолію Могильову, звітувати перед журналістами завадило відрядження.

Численних представників ЗМІ, після виступу заступника міністра, попросили звільнити будівлю міністерства, мовляв колегія МВС мала продовжити своє засідання вже без пильного ока журналістів.

Екс-працівники називають нинішнє МВС «самим данєцкім міністєрством»

У своєму ж публічному звіті перший заступник міністра спочатку розповів про численні кадрові перестановки у керівній ланці МВС. Впродовж першого півріччя в системі Міністерства внутрішніх справ було змінено 578 керівників. «Особливу увагу зосереджено на питаннях якісного комплектування кадрів відповідно до фахових професійних навичок того чи іншого керівника», – наголосив Сергій Попков. Генерал-лейтенант також відзначив, що впродовж останнього періоду у відомстві вдалося зміцнити кадровий потенціал, зокрема, управлінської ланки.

Водночас, ще 17 червня, колишні співробітники ліквідованого за нового міністра Управління моніторингу дотримання прав людини, зробили свої висновки про 100 днів роботи нового очільника МВС. На думку екс-радника міністра внутрішніх справ Катерини Левченко, кадрова політика нового керівництва МВС провадиться далеко не за принципом професійності, а за регіональною ознакою. Вона процитувала одне з українських видань, де Міністерство внутрішніх справ назвали «найбільш донецьким міністерством».

Зарплату міліціонерам збільшили на 100 гривень

Щодо позитивних висновків про роботу органів внутрішніх справ, Сергій Попков відзначив: збільшення кількості патрульних служб, що призвело до зменшення злочинності у громадських місцях, та підвищення заробітної плати міліціонерів.

Відтепер мінімум, який отримує міліціонер, – це 1450 гривень на місяць, що на сто гривень більше, ніж раніше. Водночас заступник міністра наголосив, що це не ті цифри, які йому хотілося б бачити, але на його думку – це вже досягнення.

Кількість злочинів зросла на третину

Разом з тим, Сергій Попков наголосив на тому, що діяльність органів внутрішніх справ на окремих напрямках є незадовільною. «Оперативна обстановка в державі залишається складною. Майже на третину збільшилася кількість зареєстрованих злочинів, – заявив перший заступник глави МВС. – Зростання кримінальних проявів відбулося в усіх без винятку регіонах держави. Треба робити висновки». Також він наголосив, що кожен другий зареєстрований злочин загальної кримінальної спрямованості залишився нерозкритим. Також нерозкритим залишилось кожне сьоме навмисне вбивство, кожне третє тяжке тілесне ушкодження, кожний восьмий розбій.

Сергій Попков додав, що особисто міністра турбує питання дисципліни та законності дій серед особового складу органів внутрішніх справ. Він зазначив, що цього року порушено 342 кримінальні справи проти працівників міліції. Свої вироки вже отримали 174 колишні працівники міліції, серед них третина – хабарники, і фактично кожний шостий – фальсифікатор, констатував генерал-лейтенант.

Особливої уваги, за словами Сергія Попкова, потребує питання забезпечення прав і законних інтересів затриманих міліцією осіб. «Дуже багато випадків негативного плану стосовно цієї категорії. Затримуємо, а потім маємо дуже негативні наслідки, – говорить заступник міністра. – З нашого боку неорганізований контроль за цим напрямком. Наші громадяни вже звертаються до Європейського суду з прав людини, бо вони вже не можуть знайти тут порозуміння на рівні УМВС, не кажучи вже на рівні райвідділів і Міністерства. Це дуже погана тенденція».

Могильов: права і свободи громадян – святе


Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов
У суботу ж в ефірі одного з телеканалів міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив, що працівникам правоохоронних органів можна застосовувати насильство, якщо, наприклад, громадянин надто агресивний. «Про насильство можна говорити лише в тому випадку, якщо це насильство зупиняє протиправні дії якогось громадянина і він не розуміє звичайних слів, – зазначив Могильов. – І якщо ступінь його агресії можна зупинити, тільки застосуванням до нього якихось сил».

Міністр внутрішніх справ додав, що тепер вітчизняна міліція за головне ставить права і свободи особи, навіть підозрюваної у скоєнні злочину. «Її права і свободи – святе», – додав міністр.

Про розгони мирних зібрань не сказали ні слова

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський
Водночас Українська Гельсінська спілка з прав людини фіксує зростання кількості порушень прав людини міліцією, які сталися вже за нового керівництва МВС.

Збільшується кількість насильства з боку правоохоронних органів, які проявляються зокрема, при проведенні мирних зібрань, або просто при затриманнях мирних осіб, зауважує виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, Володимир Яворський. «Збільшується кількість повідомлень про катування, про смерті в районних відділках і ми це пов’язуємо перш за все з тим, що з приходом нового міністра було скасовано Управління моніторингу дотримання прав людини в системі МВС. Тепер фактично руки у міліції більше розв’язані, ніж це було наприклад минулі 3-4 роки», – наголосив правозахисник.

Варто зазначити, що у звіті за перше півріччя 2010 року перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Попков взагалі оминув увагою проблему застосування сили при розгоні міліцією мирних демонстрацій. Хоча Українська Гельсінська спілка зазначає: за останні три місяці міліція розігнала із застосуванням фізичної сили більше демонстрацій, ніж за два останні роки разом узяті.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG