Доступність посилання

ТОП новини

Смерті в київській міліції: від травм чи від тортур?


Київ – Столична міліція повідомила про свою версію смерті київських юнаків у травні-червні у райвідділах міліції. Ці смерті викликані травмами, але ніяк не пов’язані з катуваннями – такі висновки оприлюднила в п’ятницю київська міліція. Натомість родичі загиблих, експерти та правники наводять докази того, що юнаки померли від насильницьких дій.

Студент професійно-педагогічного коледжу імені Макаренка Ігор Індил загинув 18 травня у Шевченківському райвідділі міліції через черепно-мозкову травму, такі попередні висновки службового розслідування наводить Головне управління МВС у Києві.

Радіо Свобода повідомляло, що раніше київська міліція заявляла про іншу причину смерті – хлопець нібито був п’яний і захлинувся блювотинням. Однак травми на тілі й голові загиблого, які побачили його рідні, і яких не було на момент затримання Ігоря Індила, ця гіпотеза не пояснювала. Нову версію подій 18 травня оприлюднив 10 червня голова прес-служби Управління МВС у Києві Володимир Поліщук.

«Під час оформлення документів студент упав, отримав черепно-мозкову травму. Лікарі швидкої допомоги не помітили цієї травми. Ігоря відвели до кімнати для тимчасово затриманих, де він о п’ятій ранку знову впав. Швидка допомога констатувала, що він захлинувся, але потім судмедекспертиза показала, що він помер від черепно-мозкової травми», – розповів прес-секретар київської міліції.

Причини смертей: сам упав, сам повісився

Також Володимир Поліщук запевнив, що керівництво Шевченківського райвідділу і вся зміна, яка працювала в той день, усунута від роботи, доки перевірка міської прокуратури не з’ясує всіх обставин смерті студента. Проте вже зараз представник МВС запевняє, що київська міліція не застосовувала тортур ані до Ігоря Індила, ані до 24-літнього Дмитра Ящука, який загинув на початку червня у Святошинському райвідділку столиці. На доказ останнього пан Поліщук посилається на відео, де видно, як Ящук сам повісився у камері на шнурку від шортів.

Утім група журналістів, яка розслідувала резонансні смерті юнаків у міліції, піддає сумніву міліцейську версію подій.

«Швидше за все, під час допиту Ігоря штовхнули на бетонну стіну, і цим пояснюються ушкодження з правого боку тіла і голови», – каже член групи розслідувачів Дмитро Гнап. Журналіст відзначає, що опитані ним родичі та однокурсники Ігоря Індила відчувають тиск із боку правоохоронців. Зокрема, від свідків вимагають, щоб вони визнали, що нібито в гуртожитку, з якого забрали до міліції Ігоря, була бійка, у якій він і отримав усі згадані травми.

Працівники київської міліції поширюють серед журналістів копії звернення жителів будинків, що межують з гуртожитком коледжу Макаренка, де вони скаржаться на галас, сварки та бійки серед студентів.

Винні в смерті студента могли його не затримувати – Кармазін


Водночас представники МВС не визнають того факту, що Індила били у відділку, і через це він упав. Хоча студент, який був затриманий разом із ним, але невдовзі відпущений, у приватній розмові з Дмитром Гнапом це підтвердив.

Якби Ігор Індило просто впав під час допиту, він не загинув би, про це говорить і депутат-нашоукраїнець, член комітету з питань правової політики Юрій Кармазін, посилаючись на свій досвід роботи суддею.

«Я брав участь у десятках розтинів. І запевняю вас: такі травми – не могли бути від простого падіння на підлогу. Загиблого, скоріше штовхнули, імовірно на бетонну стіну», припускає Юрій Кармазін. Він додає, що працівники міліції винні вже тому, що затримання здійснили незаконно, без достатніх підстав.

За словами Кармазіна, якщо студент порушував громадський порядок у гуртожитку (свідки кажуть, що він вступив у словесну сварку із охоронцем), дільничний міліціонер міг оформити всі документи на місці, не забираючи юнака до відділку. Тоді б трагедії можна було б уникнути, підсумовує Юрій Кармазін.

Катування у міліції та спроби їх приховати – є типовою ситуацією для багатьох підрозділів МВС України, наголошує голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман.

«Катування та приниження відбуваються щодня, у кожному райвідділі міліції. Тисячі випадків на день! Тому падає авторитет міліції. Спроби фальсифікувати обставини катувань і загибелі людей у міліції – це типове явище», – зазначає правозахисник.

За офіційними даними МВС, у Києві у 2007 році загинули у райвідділках двоє осіб, у 2008-му – троє, у 2009 році – четверо. Дмитро Гройсман пояснює таку тенденцію старими методами роботи міліції та прокуратури, і великою їхньою залежністю від системи державної влади.

Перевірка прокуратури щодо двох смертей у київській міліції триватиме близько двох місяців, припускають експерти. Вони не виключають, що родичі загиблих ініціюють альтернативну криміналістичну експертизу обставин смерті юнаків.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG