Доступність посилання

ТОП новини

«Ризикований тур»: як повернути гроші жертвам збанкрутілої «Карія-тур»?


Близько чотирьох тисяч українських туристів не можуть повернути гроші за невикористані тури збанкрутілої турецької компанії «Карія-Тур». Про це Радіо Свобода повідомили у Державній службі туризму і курортів. Півтори тисячі українських туристів, які постраждали від банкрутства турецької туристичної компанії, повернулися додому. В Туреччині поки залишилися 196 українців. Чому виникла така ситуація? Як допомагають українським туристам, котрі стали її заручниками? Та як звести нанівець ризик від дій несумлінних туроператорів?

Робоча група Державної служби туризму і курортів разом із представниками компанії-партнера збанкрутілої турецької компанії в Україні зараз вирішує, як допомогти туристам повернути їхні гроші. Про це розповів речник Державної служби туризму і курортів Леонід Медяний.

«Так, справді, це ті туристи, які заздалегідь викуповували путівки (туристичні ваучери) на відпочинок по лінії «Карія-тур». Ви знаєте, що путівки продаються впродовж року. І люди могли їх купити взимку на літні місяці. І зараз буде вирішуватися питання, як цим людям допомогти повернути їхні гроші», - зазначив Леонід Медяний.

При цьому речник Державної служби туризму і курортів не став уточняти, як саме можуть зарадити жертвам збанкрутілої туристичної компанії. За його словами, це юридичні тонкощі, в які ще зарано вдаватися. Загальна сума збитків українських туристів від банкрутства «Карія-Тур» теж поки що не з’ясована.

«Варто бути готовим до судового позову»

Тим часом на сайті компанії «Карія-Тур» в Україні з’явилося оголошення про те, які документи слід надавати потерпілим туристам для повернення грошей за ненадані послуги. Ці документи обіцяють прийняти в офісі «Карія Тур Юкрейн» у Києві з понеділка по п’ятницю з 11-00 до 14-00 години.

Також звернення приймають фахівці Державної служби туризму і курортів за телефоном у Києві 272-61-53 (у будні) та 272-42-15 (у вихідні).

В Україні створять реєстр усіх туристів-жертв банкрутства «Карія-Тур», повідомив Олег Пікерський, виконавчий секретар Всеукраїнської асоціації туроператорів.

«Було б бажано записатися до цього реєстру. А також підготувати всі документи, які тільки є у людей, що не отримали взагалі послуг, бо не поїхали. При цьому необов’язково мати договір, потрібен бодай якийсь папірець - чек про внесення грошей тощо…Тому що варто бути готовим до судового позову», - зазначив Олег Пікерський.

А причина банкрутства турецького туроператора в тому, що він неправильно розрахував кількість потенційних клієнтів, додає виконавчий секретар Всеукраїнської асоціації туроператорів. Нинішнього року туроператори, які діяли на цьому напрямку, замовили чартерів на 20% більше, ніж у 2008 році – «найжирнішому» для туристичного бізнесу. І вони помилилися. Клієнтів виявилося менше, ніж навіть у 2009 році.

Законодавство дозволяє туристові захищати свої інтереси від неякісних послуг


В Україні є достатньо нормальних законів, які регулюють діяльність туроператорів. Досконалість законів компенсується необов’язковістю їх виконання. До того ж дається взнаки неграмотність самих туристів, пояснює виконавчий секретар Всеукраїнської асоціації туроператорів Олег Пікерський.

«Закон «Про туризм», ліцензійні умови, Закон «Про захист прав споживачів» і Цивільний кодекс цілком дозволяють туристові захищати свої інтереси від неякісних послуг. Закони достатньо суворі й достатньо детально описані. Але люди їх мало знають. Наші люди якось так розраховують: якщо ми заплатили гроші - навіщо нас обманювати? Не вчитуються у договір, не вимагають докладніших описів, не дивляться на куточок споживача, чи висить ліцензія, чи є гарантія? Банківська гарантія».

Із «Карія-тур» було багато випадків, коли людей виселяли з готелів. Якщо турист уже за кордоном і потрапив у подібну ситуацію, фахівці радять проводити відео- та фотозйомку, складати акт з підписом приймаючої сторони і обов’язково викликали туристичну міліцію.

Водночас Голова Держкомтуризму Анатолій Пахля закликав провідних українських туроператорів взяти участь у вирішенні цієї проблеми. Крім того, він звернув увагу на необхідність вживання заходів для запобігання таких інцидентів з іншими туроператорами.

Кілька днів тому на рахунках «Карія Тур» було близько 2 мільйонів гривень і близько 7 мільйонів доларів - на депозитах українських авіаційних і турецьких готельних компаній. Саме ці кошти, повідомляє «Українська правда», і вирішили надати для вирішення проблем тих туристів, що перебували в Туреччині й стали заручниками банкрутства компанії.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG