Доступність посилання

ТОП новини

У CША зростає мережа спецслужб


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах кількість розвідувальних установ і організацій збільшилася за минуле десятиріччя такою мірою, що подекуди декілька агенцій займаються одними й тими ж проблемами, і важко оцінити ефективність діяльності цієї, за визначенням газети «Вашингтон Пост», «надзвичайно секретної Америки».

Газета, яка протягом двох років досліджувала проблему, доходить висновку, що як наслідок такого розростання урядові коштує великих зусиль здійснювати нагляд і контроль над розвідувальними агенціями.

«Вашингтон Пост» цитує генерала у відставці Джона Вайнза, який торік ревізував секретні програми міністерства оборони. Він вважає, що «складність цієї системи неможливо описати».

Після знищення хмарочосів Світового торговельного центру 11 вересня 2001 року, коли загинуло майже 3 тисячі людей, уряд робить усе, щоб запобігти новим актам міжнародного тероризму на території країни.

За підрахунками газети, у Сполучених Штатах питаннями розвідки, боротьбою з тероризмом та національною безпекою нині займаються близько 1300 урядових організацій і майже 2 тисячі приватних компаній. Вони розташовані у 10 тисячах місць.

Допуск найвищого ступеню секретності мають приблизно 854 тисячі осіб – це у півтора раза більше від кількості населення у Вашингтоні.

Отож, каже Дана Пріст, співавторка публікації у «Вашингтон Пост», у США створили таку кількість агенцій, що «ніхто всередині (розвідувальної) системи не знає її справжніх розмірів, скільки вона коштує, скільки людей там працює і як багато зусиль дублюється».

Полковник Дейв Лепен, представник Пентагону, каже, що дублювання зусиль усередині розвідувальних агенцій є «добре відомою проблемою».

Більше – не завжди ліпше

Дана Пріст в інтерв’ю Радіо Свобода каже: «Більше не завжди означає краще. Але урядовці стверджують, що це завжди вирішується саме таким чином… Їхня відповідь на будь-яку помилку… – «завжди більше». І ми дійшли до того, що «більше» може фактично бути шкідливим».

Відомо, що на території США від вересня 2001-го не було великих терактів. Виходить, що система працює, і то досить ефективно.

Це так, але, як зазначає «Вашингтон Пост», була спроба підірвати авіалайнер у небі над Детройтом. Лише пильність пасажирів запобігла катастрофі. Нападник був на списку підозрюваних, складеному розвідкою, однак він отримав в’їзну візу внаслідок браку координації між відомствами.

Представник Державного департаменту Філіп Краулі сказав, що його міністерство, яке займається візами, свідоме недоліків і зміцнює співпрацю з розвідкою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG