Доступність посилання

ТОП новини

США оголошують нові санкції проти Північної Кореї


Державний секретар США Гілларі Клінтон і міністр оборони Роберт Ґейтс розглядають прикордонні території Північної Кореї з поста поблизу Пханмунджом, 21 липня 2010 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон і міністр оборони Роберт Ґейтс розглядають прикордонні території Північної Кореї з поста поблизу Пханмунджом, 21 липня 2010 року

Нью-Йорк – Гілларі Клінтон, державний секретар Сполучених Штатів, у перебігу своєї поїздки по країнах Азії без попереднього повідомлення відвідала кордон між двома Кореями. Вона оголосила впровадження пакету нових американських санкцій проти Північної Кореї, що має бути покаранням за ядерну програму цієї країни під комуністичним режимом.

Нові санкції США проти Північної Кореї передбачають запобіжні заходи проти закупівель Пхеньяном озброєнь та супутніх матеріалів для ядерної програми, проти незаконних операцій, таких, як відмивання грошей через банки, проти поширення підроблених доларів й американських сигарет, а також проти продажу предметів розкоші, що ними режим винагороджує свою еліту.

Нові санкції мають збільшити й розширити вже чинні міжнародні заходи, посилити ізоляцію Пхеньяна, щоб переконати його лідерів повернутися до столу переговорів, які мають на меті відмову Північної Кореї від ядерної зброї. Крім того, США прагнуть запобігти новим провокаційним діям Півночі.

Водночас держсекретар заявила: «Ми продовжуємо надсилати Півночі наше послання: є інший шлях. Є шлях, що може бути корисним для населення Північної Кореї. Одначе, поки вони не вирішать змінити свій напрям, Сполучені Штати твердо стоятимуть на боці народу й уряду (Південної) Кореї».

Клінтон додала, що Вашингтон міг би подати матеріальну допомогу злиденній країні, якби Пхеньян відмовився від ядерної зброї.

Кордон між двома Кореями: озброєне протистояння

Гілларі Клінтон прибула до Сеула у супроводі міністра оборони США Роберта Ґейтса. Вони разом відвідали демілітаризовану зону на кордоні двох Корей і прикордонне село Пханмунджом, у якому зазвичай проводять міжкорейські переговори.

Присутність Клінтон і Ґейтса на кордоні була сповнена символізму. Мета очевидна – підкреслити відданість Сполучених Штатів захистові свого демократичного союзника Південної Кореї.

Уздовж демілітаризованої зони, встановленої перемир’ям 1953 року, триває озброєне протистояння. Північна Корея тримає під рушницею понад мільйонну армію – одну з найбільших у світі.

Роберт Ґейтс зауважив: «Це подив угідно – як мало що змінилося на Півночі і як Південна Корея зростає й процвітає. Що ж до Півночі, то вона, навпаки, скніє в ізоляції та злиднях».

До того ж напруження на Корейському півострові знову відчутно зростає. Чотири місяці тому Північна Корея, як вважають, знищила торпедою південнокорейський військовий корабель. 46 моряків загинуло. Клінтон і Гейтс поклали вінок до пам’ятника загиблим морякам.

У відповідь на інцидент Сполучені Штати й Південна Корея проведуть наприкінці липня спільні військово-морські маневри в Японському морі. В них візьмуть участь 20 кораблів, авіаносець «Джордж Вашингтон» і 200 літаків.

І це теж має слугувати недвозначною пересторогою Пхеньянові – не вдаватися до нових воєнних авантюр, утримуватися від агресивних дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG