Доступність посилання

ТОП новини

Микола Азаров сподівається «кинути» росіян (європейська преса)


Прага – Європейські газети звертають сьогодні увагу на намагання української влади йти в ногу з часом і декларувати в Україні реформи на зразок російської реконструкції і модернізації. Оглядачі навіть публікують висловлювання голови українського уряду Миколи Азарова, що він нібито не проти того, щоб обігнати росіян у їхніх реформах та економічному поступові. Деякі видання продовжують інформувати про стан світового зернового ринку та прогнозують, що ціни на пшеницю виростуть іще більше, бо такі держави, як Україна, Казахстан, Канада переглянули свої прогнози на врожаї у бік зниження. Аналітики також звертають увагу на політичний характер візиту Патріарха Московського Кирила до України і критикують релігійну тенденційність нинішньої української влади, яка надає перевагу підтримці лише однієї релігійної конфесії – православної церкви Московського патріархату.

Австрійська «Ді Прессе» публікує розлоге інтерв’ю з прем’єром українського уряду Миколою Азаровим, яке він дав у Києві відразу ж після зустрічі з великими іноземними інвесторами. Азаров каже, що очікував більше нарікань на свою адресу під час цієї розмови з представниками міжнародного бізнесу, і наголосив, що гості України позитивно оцінюють «політичне керівництво у Києві, котре впевнене у собі і випромінює надійність». Азаров похвалився також тим, що він уже скоротив на 80 відсотків кількість ліцензованих операцій в Україні. Однак прем’єр так і не відповів на запитання про порушення Конституції під час ухвалення Верховною Радою питання продовження Росією оренди військово-морської бази в Севастополі і лише критикував опозицію за деструктивність… Азаров виставляв себе у цьому інтерв’ю прихильником помаранчевих демократичних цінностей, засуджував затримання його ж владою німецького політолога Ніко Ланґе на летовищі Борисполя, хвалився тим, що неодноразово був в опозиції до влади. Особливо багато Азаров розповідав про важливість вивчення російського досвіду модернізації та реструктуризації економіки і навіть не виключив у перспективі випередження Україною Росії у економічному розвитку та роз’яснив представникові «Ді Прессе», що «нічого поганого не станеться, якщо росіяни на півкроку виявляться позаду».

Французький експерт у галузі аграрних ринків Франсуа Люґно наголосив у розмові з французькою «Монд», що світові ціни на пшеницю значно зростають у зв’язку з посухами і примхами погоди в Канаді, США, Росії, Україні, Казахстані та інших зернових регіонах світу. Люґно наголосив, що «низка країн ЄС, Канада, Україна, Казахстан зіткнулися або ж із сильною спекою, або ж із надмірними дощами. Тому світові запаси пшениці можуть скоротитися вперше з сезону 2007–2008 років». Люґно наголосив також, що лише за два останні тижні ціни на пшеницю на європейському ринку підскочили на 25 відсотків.

Англомовне видання Кyiv Post оприлюднило матеріал про перебіг візиту до України Патріарха Московського Кирила, у якому наголошує на політичному характерові цих кроків глави російського православ’я, якому не вперше розігрувати політичні комбінації на користь авторитарної влади та займатися політичним лобізмом у Кремлі на користь своїх прихильників в Україні. Тут наводяться оцінки експертів, котрі вважають, що «державно-церковна спілка в Україні тягне державу назад у середньовічне минуле, коли церква і держава були чи не єдині у своїх діях». У статті йдеться про те, що саме якраз у перебігу візиту Кирила в Україну видно, як українська влада, очолювана Віктором Януковичем, у гонитві за політичними дивідендами однобоко підтримує на державному рівні лише «московське православ’я», хоча всі інші релігійні конфесії в Україні значно перевищують УПЦ (МП) за кількістю тих же приходів і вірян.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG