Доступність посилання

ТОП новини

Через два роки Янукович стане націоналістом? (європейська преса)


Прага – Низка газет Європи висвітлюють візит до України єврокомісара Євросоюзу з енергетики Ґюнтера Еттінґера і його переговори з українським урядом стосовно реформування енергетичної інфраструктури України та її енергетичного ринку, котрий в Брюсселі хотіли б бачити набагато прозорішим і прогнозованим. У європейських газетах вже просочилися прояви невдоволення Президента Януковича і його найближчого оточення з приводу занадто сильно тиску Росії на Київ. Європейські оглядачі також наголошують, що у зв’язку із впровадженням нового закону про судочинство, в Україні «російська стає другою офіційною мовою в цій державі».

Австрійська «Ді Прессе» зазначає, що правляча нині в Україні Партія регіонів Президента Януковича «швидкими темпами зміцнює свої позиції при владі». І при цьому, як цитуються представники опозиції, ухваленням нового закону про місцеві вибори влада Януковича знову порушила Конституцію. Керівник української філії німецького фонду Аденауера Ніко Ланґе заявив австрійській газеті, що «в Україні вже стало поганою звичкою, у переддень приходу до виборчих урн міняти закон про вибори, і це триває й далі». Ланґе також вважає порушенням основ демократії те, що вибори мерів мають відбуватися за новим законом лише на партійній основі. «Ді Прессе» наводить думки експертів про те, що влада Януковича нині робить все для того, щоб зміцнити своє «монопольне становище на всіх рівнях влади в Україні». Один із західних дипломатів заявив австрійському виданню, що уряд Януковича діє на шляху зміцнення своїх політичних позицій за принципом «моментального вбивці» своїх конкурентів, хоча фактично нічого не робить для реальної ліквідації корупції та демократизації державного управління. Хоча влада у Києві змушена була до непопулярних економічних перетворень заради отримання кредиту МВФ, включно з підвищенням цін на газ і ймовірною пенсійною реформою. «Ді Прессе» також зауважує, що все більше чиновників у Києві бояться посилення впливу російських магнатів в українській економіці. Газета навіть наголошує: «вже й Янукович натякнув, що тиск Москви з метою реінтеграції з Україною став занадто сильним». Австрійське видання також цитує високого посадовця в Києві: «...не бійтесь щодо занадто дружніх стосунків Президента з Москвою... Лише почекайте, через два роки Янукович стане націоналістом».

Брюссельське видання EUobserver вважає, що Євросоюз повертається до реалізації реформи українського газового сектору. Тут не лише висвітлюються деякі деталі візиту єврокомісара з енергетики Ґюнтера Еттніґера до України, а й наголошено, що Брюссель «вітає новий закон щодо реформування українського газового сектору, але, разом з тим, вважає, що це лише початок так необхідних енергетичних реформ в Україні. Еттнігер підтримує намагання Києва закріпити свій газовий транзитний статус для Європи, але каже, що це можна остаточно поладнати лише за умови тристоронніх переговорів на найвищому рівні між ЄС, Росією та Україною. Еттінґер також критикував в Україні високозатратний газовий проект Росії – «Південний потік». «Як комісар з енергобезпеки, я зацікавлений знайти рішення, котре буде більш вдалим бізнес-проектом, аніж той же «Південний потік». І тут за визначенням не існує надійнішого і рентабельнішого маршруту, аніж транзит через Україну», – наголосив чиновник ЄС у вівторок в Україні. Разом з тим, EUobserver зауважує, що Росія вже давно «охолола» до тристороннього (ЄС-Росія-Україна) опікування української ГТС і хоче сама володіти цим українським активом.Тому, мабуть, у Брюсселі й не поспішають виділяти Києву майже 2 мільярди доларів на модернізацію українських газогонів.

Оглядач чеської «Лідове новіни» Петра Прохазкова вважає, що з ухваленням владою Януковича нового закону про судочинство «російська мова, насамперед вже в судах, стала в Україні другою офіційною мовою». Москва, як зауважує празьке видання, розцінила підписання Януковичем цього закону, як «розумну політику нового Президента України», хоча, як зауважує Прохазкова, «українці вже й перед цим часто у своїй рідній державі не могли в судах обійтися без перекладачів, бо там у багатьох регіонах і без цього закону панувала російська мова».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG