Доступність посилання

ТОП новини

Гірники приватних шахт скаржаться на невиконання зобов’язань їхніми власниками


Київ – Профспілки Луганської області заявили, що на місцевих шахтах невірно виконуються розрахунки заробітної плати, шахтарі змушені безкоштовно перепрацьовувати 3-4 години, на підприємствах систематично порушуються вимоги з охорони праці. Представники влади називають невдоволення шахтарів політичним замовленням.

Найбільша заборгованість із заробітної плати в Україні – в гірничій галузі, констатують представники шахтарських профспілок. Вони також зауважують, що власники копалень систематично порушують зобов’язання перед працівниками та державою.

Заступник голови Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко розповів: «Основна проблема – це те, що у нас не виконується законодавство навіть те, яке ухвалене. Ми нібито домовились, закон ухвалений, але він не виконується».

Шахтарі хочуть зміни законів про працю

Голова конфедерації вільних профспілок Луганської області Микола Козюберда каже, що на шахтах досі діє радянська система нарахування зарплати гірникам, так звана відрядно-преміальна, коли в разі невиконання плану гірник отримує вдвічі меншу зарплату.

«Шахтар перебуває у шахті понад 8 годин, а оплата робочого дня здійснюється йому за 6 годин, – зазначив Микола Кодзюберда. – І це визначає, чому такі низькі доходи, чому сьогодні відсутня мотивація праці, чому у злиднях сьогодні ті, хто працює у вугільній галузі».

Серед вимог профспілок – повернути гірникам Трудовий кодекс України від 1992 року і скасувати новий закон про порядок вирішення колективних трудових спорів.

За словами голови незалежної профспілки шахти ім.Баракова Дмитра Калитвенцева, гірники перестали скаржитись на умови праці власникам копалень, оскільки за інакодумство та невдоволення на приватних шахтах практикується звільнення. До речі, шахта імені Баракова є частиною підприємства «Краснодонвугілля», яке входить до холдингу донецького мільярдера Рината Ахметова.

«Це вже почалась виборча кампанія» – Чечетов

Заступник голови фракції Партії регіонів, член парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Михайло Чечетов вважає, що умови праці мають бути належними на всіх підприємствах, незалежно від форми власності, однак нинішнє невдоволення шахтарів пан Чечетов вважає політичним замовленням.

«Зараз чим ближче до виборів, тим більше з’являтиметься політиків-стукачів, які будуть кадило роздувати. – Розповідає заступник голови фракції ПР. – Намагатимуться на цьому здобути крісло мера, сера, депутата місцевого рівня. Це вже почалась виборча кампанія».

Гірники сподіваються на соціальний діалог зі владою і поки не мають наміру вдаватись до протестів.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG