Доступність посилання

ТОП новини

Ринат Ахметов продовжує війну з росіянами (європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання інформують, що судовий процес у Вищому суді Лондона з приводу нібито незаконного продажу одного з найбільших металургійних холдингів України «Запоріжсталі» російським інвесторам отримав новий розвиток. Компанія Luxe Holding Ltd, яка належить родині Рината Ахметова, домоглась того, що Лондонський суд заморозив понад сто мільйонів доларів прибутків компанії Midland Resources Holding Ltd, що належать їй від продажу «Запоріжсталі» російській компанії Troika Dialog Group Ltd. Низка європейських газет продовжують стежити за міжетнічним напруженням українському Криму. Деякі оглядачі звертають увагу на завісу своєрідного замовчування деталей довкола призначеного Президентом Януковичем на 3 серпня засідання Координаційної ради зі стратегічного розвитку Криму.

Впливова «Волл Стріт Джорнал» у своєму європейському випуску інформує, що Вищий Лондонський суд «заморозив 110 мільйонів доларів прибутків від продажу російською компанією Midland Resources Holding Ltd українського металургійного холдингу «Запоріжсталь» іншій російській компанії Troika Dialog Group Ltd». Цього вимагала компанія Luxe Holding Ltd, котра належить родині Рината Ахметова і яка обвинувачує у цьому ж суді в Лондоні компанію Midland Resources Holding Ltd (власники Е.Шифрін із Дніпропетровська та А. Шнайдер із Канади) в незаконному зриві торгової угоди з компанією Ахметова і незаконному продажі холдингу «Запоріжсталь» російській Troika Dialog Group Ltd. «Волл Стріт Джорнал» інформує, що спочатку Шифрін і Шнайдер домовилися 4 травня з Ахметовим про продаж йому своїх 50 відсотків акцій в «Запоріжсталі» за ціною у 690 мільйонів доларів, але потім передумали і продали після 19 травня свої акції росіянам за ціною у 850 мільйонів доларів, повернувши Ахметову 50 мільйонів доларів завдатку і 50 мільйонів доларів відшкодування за збитки, пов’язані з раптовим розривом попереднього контракту. Але компанія Ахметова звернулася до Лондонського суду, і той 26 травня заборонив будь-які операції з активами Midland, а минулої п’ятниці, 23 липня, «заморозив 110 мільйонів доларів прибутків від продажу «Запоріжсталі» на вимогу Luxe Holding Ltd». Експерти вважають, що Ахметов має шанс отримати у вигляді компенсації за незаконні Midland Resources Holding Ltd дії не лише 160 мільйонів доларів прибутків від продажу «Запоріжсталі», а й весь пакет цього металургійного холдингу. В Україні вже кажуть, що «Запоріжсталь» у руках Ахметова, але «Волл Стріт Джорнал» все ж інформує, що, за твердженнями суду в Лондоні, нової дати судової суперечки між двома компаніями ще не призначено.

Чеська «Лідове новіни» дає цілу підбірку матеріалів про нинішню ситуацію в українському Криму. Газета цитує чільника Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзіна, котрий вважає харківські угоди між Україною і Росією щодо ціни на російський газ і продовження оренди росіянами військово-морської бази Севастополя «бомбою, котра може призвести до розпаду України». Чільник Меджлісу також обвинувачує Кремль в організації провокацій проти керівництва кримських татар та в намаганнях розпалювати в Криму міжетнічний конфлікт із метою повернення півострова Росії. «Вони, Росія, намагаються нас провокувати», – заявив чільник Меджлісу чеському виданню. Хамзін також закликає ЄС у своєму інтерв’ю в «Лідових новінах» активніше підтримувати Україну, її демократичний поступ та євроінтеграційні наміри Києва. Празька газета також оприлюднила інтерв’ю з лідером «Російського блоку» Криму Сергієм Шувайніковим, котрий заперечує наміри Росії повернути собі Крим, але наголошує, що російський флот у Севастополі є гарантією прав росіян півострова та стабільності в регіоні. Шувайніков також обвинувачує кримських татар у «провокаціях міжетнічних конфліктів у Криму» та засуджує ЄС в «односторонній підтримці лише прав кримських татар». Окрім того, «Лідове новіни» наголошують, що «Крим часто порівнювали зі своєрідним радянським заповідником, а його жителів вважали за радянську еліту, яка панує в одній із найбагатших областей СРСР». Чеська газета зауважує, що й до сьогодні про це нагадує не лише пам’ятник Леніна в центрі Ялти, але й те, що господарями тут є переважно туристи з Москви, які «сприяють» дуже високим цінам за місцеве обслуговування.

Російська «Нєзавісімая газета» зауважує, що Президент України Віктор Янукович планує віддати справу відродження економіки Криму росіянам, і що довкола призначеної Президентом на 3 серпня Координаційної ради зі стратегічного розвитку Криму панує обстановка секретності та недомовок. Видання також нагадує, що Віктор Янукович і його глава уряду Азаров також підтверджували нещодавно інтерес Києва у співпраці з розвитку Криму з Євросоюзом, котрий уже запропонував низку конкретних проектів щодо розвитку інфраструктури українського півострова.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG